Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kapitola II: Centrálne plánovanie nebude fungovať. V žiadnom štáte a v žiadnej ére, ani v zdravotníctve

.šimon Jeseňák .spoločnosť .spoločnosť

Najvtipnejšia veta roku 2020 je, že súčasná vládna koalícia bude pravicová. Najlepším dôkazom toho, že opak je pravda, je dianie v rezorte zdravotníctva. Už pri programovom vyhlásení vlády sa ukázalo, že značná časť vládnej koalície neverí trhovým riešeniam. O tom svedčí aj bod, že vláda zváži zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia.

Kapitola II: Centrálne plánovanie nebude fungovať. V žiadnom štáte a v žiadnej ére, ani v zdravotníctve JAROSLAV NOVÁK/TASR Štátna tajomníčka MZ Jana Ježíková a minister zdravotníctva Marek Krajčí zhodne podporujú dotáciu pre VšZP.

reforma. Pred voľbami jeden z najčastejšie skloňovaných pojmov. Medzi priority vládnych strán patrila aj reforma zdravotníctva. Nádeje odbornej verejnosti dostali prvú ranu len niekoľko týždňov po voľbách, presnejšie po publikovaní programového vyhlásenia vlády. Už vlády Smeru sa neúspešne pokúšali o vytvorenie unitárneho systému zdravotného poistenia, teda systému, kde funguje len jedna zdravotná poisťovňa, ktorej stopercentným akcionárom je štát. To, že sociálni demokrati nenávidia konkurenciu, je pochopiteľné: averzia voči trhu je súčasťou ich DNA.  

Ale že sa niečo také objavilo v Programovom vyhlásení vlády (PVV) údajne stredopravých strán, to je čistá bizarnosť. Vládna koalícia sa, zjednodušene povedané, usiluje o vytvorenie štátneho monopolu na trhu zdravotného poistenia. Podľa medzinárodného slovníka ekonomických pojmov a organizácií je štátny monopol situácia, keď len štátom vlastnené organizácie môžu na trhu poskytovať statky alebo služby. Deklarovaným účelom takéhoto monopolu je „celospoločenský“ záujem. Ibaže neúčasť konkurencie spôsobuje znižovanie kvality poskytovaných služieb a zvyšovanie nákladov.

rovní a rovnejší

Na trhu so zdravotným poistením momentálne operujú tri zdravotné poisťovne: VšZP, Dôvera a Union. Dve z troch zdravotných poisťovní dokážu na trhu, ktorého pravidlá určuje a ich dodržiavanie vynucuje štát, fungovať so ziskom alebo menšou stratou ako tá tretia. Ktoré? Nuž, neprekvapivo dve zdravotné poisťovne v rukách súk­romných vlastníkov. Tá tretia, ktorá generuje stratu, je vlastnená štátom. Všetky tri poisťovne trpia v dôsledku pandémie covid-19 finančným výpadkom. Vláda sa však rozhodla finančne pomôcť len jednej z nich: navýšením základného imania VšZP takmer o dvesto miliónov eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite