Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kapitola I. Fico a zákazy

.filip Vačko .spoločnosť .spoločnosť

Od marca máme novú vládu. Ak by sme sa však pozreli len na rezort zdravotníctva, tak celkový dojem je, že sociálna demokracia hrá stále prvé husle. Súkromné zdravotné poisťovne sú nepriateľom číslo jeden aj v roku 2020. Sen minulých vlád o monopole v zdravotnom poistení tak možno naplní až súčasná údajne pravicová vláda.

Kapitola I. Fico a zákazy TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/SITA Rok 2008, vtedajší predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico bojoval proti súkromným zdravotným poisteniam.

v roku 2007, počas prvej vlády Smeru, vládni poslanci prijali zákon, ktorým zakázali zisk zdravotným poisťovniam s účinnosťou od prvého januára 2008. Financie, ktoré poisťovne neminuli na zdravotnú starostlivosť, museli podľa zákona investovať naspäť do zdravotníctva. Zákaz zisku bol krokom, ktorý je od roku 1989 až dodnes bezprecedentný. Zrejme aj preto je dodnes nejasné, do akej miery bol tento krok legálny. 

protiústavný zákaz zisku

Strany vtedajšej opozície na čele s SDKÚ boli jednoznačne proti zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Neprekvapivo, keďže práve to boli strany, ktoré vytvorili systém, vďaka ktorému tu súkromné zdravotné poisťovne mohli začať pôsobiť. Spočiatku si tieto strany neboli isté tým, či je zákaz zisku vôbec protiprávny. Ako vtedy vyhlásil poslanec za KDH Daniel Lipšic: „Nie všetko, čo je zlé a nesprávne, je aj protiústavné.“ Nakoniec opozícia na Ústavný súd poslala podanie a namietala protiústavnosť tohto zákona. 

 Ako situáciu vysvetľovala vtedajšia podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová: „Podanie na Ústavný súd je jediná možnosť, ako arbitráž zastaviť. Akcionárom poisťovní najskôr zákon povolil výplatu dividend, ale v priebehu hry im to vládna koalícia novelou zákona zakázala, pričom zákon neobsahoval prechodné ustanovenia, ktoré by riešili finančné vyrovnanie a garantovali prechod poisťovní na inú právnu formu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite