Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potreba niečo robiť a efekt rozbehnutého vlaku. Spoznajme naše chyby myslenia v čase pandémie

.ján Uriga .spoločnosť

„Ale veď to nedáva zmysel“ je jedna z najčastejších viet, ktorá sa v týchto dňoch objavuje v komentároch na sociálnych sieťach ku korona opatreniam. Za komentárom často nasleduje vysvetlenie, prečo by to malo byť inak. Mnoho teórií znie logicky, ale ako dokáže bežný človek vyhodnotiť, či sú aj správne? Ocitáme sa tak v dileme komu, respektíve čomu veriť.

Potreba niečo robiť a efekt rozbehnutého vlaku. Spoznajme naše chyby myslenia v čase pandémie SITA/Branislav Bibel Predseda vlády SR Igor Matovič počas príchodu na rokovanie 42. schôdze vlády.

celá polemika má svoj začiatok, ktorý sa skrýva v schopnosti ľudského mozgu hľadať informácie,  vyhodnocovať ich a následne sa podľa toho riadiť. Preto kľúč k záhade „nájdi správne riešenie“ sa nachádza najprv v schopnosti pochopiť,, ako uvažujeme a ako sa rozhodujeme.

Je dôležité potvrdiť, že tento proces je v psychológii už nejakú dobu celkom dobre zmapovaný a jednotlivé zákonitosti platia nezávisle od individuálneho priania či chcenia. Jeho autori boli už na začiatku milénia ocenení Nobelovou cenou, takže o výpovednej hodnote netreba hovoriť viac.

výzva k správnemu úsudku

Moderné ľudstvo už niekoľko mesiacov bojuje proti SARS CoV-2, vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19. Dajme bokom svet medicíny, pretože v boji proti tomuto neviditeľnému nepriateľovi by sme mali rozpoznať naše skryté kognitívne predsudky.

Kognitívne predsudky sú systematické chyby v myslení, ktoré ovplyvňujú to, ako robíme rozhodnutia a úsudky. Pandémia COVID-19 odhalila tieto predsudkyv plnej nahote. Je viac ako dôležité o tom viesť verejnú debatu, pretože práve kognitívne predsudky nás často vedú k iracionálnemu správaniu, ako sme napríklad zažili s hromadením toaletného papiera alebo obrovským zásobovaním sa trvanlivými potravinami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite