Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: Smrť gitarového boha

.rudi Rus .spoločnosť .tvár týždňa

Eddie Van Halen, jeden z najznámejších a najuznávanejších gitaristov v histórii populárnej hudby, zomrel 6. októbra po dlhoročnom ťažkom boji s rakovinou. Odišiel gitarový hrdina oslavovaný celou jednou generáciou.

Tvár .týždňa: Smrť gitarového boha TOM HOOD/AP/SITA Narodil sa v roku 1955 v Amsterdame. Bol gitarista, člen a spoluzakladateľ hardrockovej skupiny Van Halen. Študoval hru na piano, no vedel hrať na rôzne nástroje. Kapelu založil spolu so svojím bratom v 1970 v Los Angeles.

ak je naozaj pravda, že najdôležitejšie v živote sú medziľudské vzťahy a že úplne najviac, čo môžete dokázať, je pozitívne ovplyvnenie a inšpirácia životov iných ľudí, Edward Lodewijk van Halen toho počas svojej kariéry stihol ako máloktorý iný hudobník. 

Stačilo sledovať šokované a smutné vyjadrenia na sociálnych sieťach v deň jeho smrti. Od najväčších mien ako Metallica (s láskou spomínali na spoločné turné s Van Halen v roku 1988), Tony Iommi z Black Sabbath, Weezer (ich nový album bude venovaný Eddiemu) či Mike Patton z Faith No More až po progresívneho hip-hopera Däleka, technicko-deathmetalových brutalistov Unfathomable Ruination či mladé gitarové talenty, ako je napríklad austrálsky Plini. Všetci so zármutkom a veľkým obdivom oslavujú život a umenie gitaristu slávnych Van Halen. 

Slovenský gitarový šaman David Kollar na otázku, čo pre neho Eddie Van Halen znamenal, odpovedá bez zaváhania: „Obrovskú energiu a rýchlosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite