Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sa cestovalo v stredoveku a aké paralely s dneškom vieme nájsť

.patrik Pastrnak .spoločnosť .história

Pre historika zaoberajúceho sa cestovaním v stredoveku a ranom novoveku je doba covidová nesmierne zaujímavá. Dualita „tu“ a „tam“ sa stala omnoho viac výraznou a hmatateľnou. A vzťah mnohých dnešných ľudí k cestovaniu v niečom pripomína stredovek.

Ako sa cestovalo v stredoveku a aké paralely s dneškom vieme nájsť THE PRINT COLLECTOR/ALAMY/PROFIMEDIA Jeden z najslávnejších stredovekých cestovateľov Marco Polo so svojím otcom a strýkom na začiatku cesty do Ázie v roku 1271 v Benátkach na manuskripte z 15. storočia.

posledné roky boli zlatým vekom cestovania. COVID-19 tomu urobil zo dňa na deň koniec. Svet v pohybe sa skoro naraz zastavil a každý presun na dlhšie vzdialenosti sa stal niekoľkonásobne ťažším. 

Karanténne opatrenia nám umožnili uvedomiť si skutočnú diaľku každého kilometra či reálnosť hraníc, ktoré v posledných rokoch znamenali viac čiaru na papieri než na zemi. 

 Karanténa však so sebou nepriniesla len obmedzenie voľného presunu ľudí, ale i napätie medzi mobilitou a stabilitou: ľudia zdržiavajúci sa doma, respektíve v jednej krajine, obviňovali ľudí cestujúcich do zahraničia z toho, že svojou ľahkovážnosťou k nim zavliekli nákazu.

Pri zavádzaní povinnej štátnej karantény sa v nejednej facebookovej diskusii dali dočítať komentáre typu „Nikto vás nenútil cestovať tam a tam, tak sa teraz nesťažujte, my sa len bránime." Zahraniční turisti, dovtedy tak žiadaní, sa stali neželanými osobami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite