Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dlhý príbeh štátnych karantén na tri neveselé strihy

.slavomíra Henčeková .spoločnosť .spoločnosť

Rozpoviem vám jeden príbeh. Bude to neveselý a dlhý príbeh o štátnych karanténach a skladá sa z mnohých dejstiev, no poviem vám len o troch z nich.

Dlhý príbeh štátnych karantén na tri neveselé strihy JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA 23. máj 2020 Bratislava: Muž kráča k vojakom na hraničnom priechode Bratislava – Berg. Slovenskí občania dlho čakali na mobilnú aplikáciu eKaranténa, aby sa mohli vyhnúť pobytu v štátnom zariadení.

po vypuknutí pandémie COVID-19 zareagovala končiaca vláda Petra Pellegriniho vyhlásením núdzového stavu, zavretím štátnych hraníc pre neobyvateľov a neobčanov SR a zavedením povinnej 14-dňovej domácej karantény po návrate zo zahraničia. Keďže nie­ktorí navrátilci nechceli ohroziť členov spoločnej domácnosti, prípadne na nich tiež uvaliť domácu karanténu, vymyslelo sa alternatívne riešenie: pobyt v tzv. štátnej karanténe.

Nová vláda Igora Matoviča  opatrením Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) túto možnosť zmenila na povinnosť a zaviedla s účinnosťou od tretieho apríla 2020 povinnú štátnu karanténu pre všetkých navrátilcov, a to najprv v trvaní 14 dní, neskôr do vykonania negatívneho testu na COVID-19.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite