Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dlhý príbeh štátnych karantén na tri neveselé strihy

.slavomíra Henčeková .spoločnosť .spoločnosť

Rozpoviem vám jeden príbeh. Bude to neveselý a dlhý príbeh o štátnych karanténach a skladá sa z mnohých dejstiev, no poviem vám len o troch z nich.

Dlhý príbeh štátnych karantén na tri neveselé strihy JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA 23. máj 2020 Bratislava: Muž kráča k vojakom na hraničnom priechode Bratislava – Berg. Slovenskí občania dlho čakali na mobilnú aplikáciu eKaranténa, aby sa mohli vyhnúť pobytu v štátnom zariadení.

po vypuknutí pandémie COVID-19 zareagovala končiaca vláda Petra Pellegriniho vyhlásením núdzového stavu, zavretím štátnych hraníc pre neobyvateľov a neobčanov SR a zavedením povinnej 14-dňovej domácej karantény po návrate zo zahraničia. Keďže nie­ktorí navrátilci nechceli ohroziť členov spoločnej domácnosti, prípadne na nich tiež uvaliť domácu karanténu, vymyslelo sa alternatívne riešenie: pobyt v tzv. štátnej karanténe.

Nová vláda Igora Matoviča  opatrením Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) túto možnosť zmenila na povinnosť a zaviedla s účinnosťou od tretieho apríla 2020 povinnú štátnu karanténu pre všetkých navrátilcov, a to najprv v trvaní 14 dní, neskôr do vykonania negatívneho testu na COVID-19.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite