Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hýbatelia stredovýchodnej Európy a vzdelanci bez hraníc

.hana Chorvátová .spoločnosť .história

Dejiny sú spleťou osobností a udalostí. Niektoré osobnosti sú známe v úzkom kruhu, ale širšej verejnosti unikajú. Zo zabúdania ich môže vytiahnuť aktuálne dianie, ale aj naše úsilie inšpirovať sa nimi pre dnešok.

Hýbatelia stredovýchodnej Európy a vzdelanci bez hraníc WIKIMEDIA Ostrihomský arcibiskup Peter Pázmaň na obraze z 18. storočia.

spôsob, ako sa pozeráme na minulosť, ovplyvňujú skúsenosti neskorších generácií. Dynamika spoločnosti sa mení podľa politických i kultúrnych podmienok. Mnohé z toho, čo dnes považujeme za samozrejmé, kedysi neexistovalo. A predsa súčasnosť neraz automaticky projektujeme do minulosti. Ako porozumieť osobnostiam v minulosti a ako vyrozprávať ich príbehy, aby sa vyzdvihla ich aktuálnosť?

Trnavská univerzita si pripomína 385. výročie vzniku, a to môže byť príležitosť pripomenúť si dvoch vzdelancov, ktorí sú s ňou spätí, no vo verejnom priestore sa o nich takmer nehovorí. Jedným je Peter Pázmaň  (1570 – 1637) a druhým Juraj Selepčéni-Pohronec (1595 – 1685), v latinskej podobe Georgius Szelepcheny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite