Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Putujúci Salvátor

.michal Oláh .spoločnosť

Poznáte budovu v centre Bratislavy so sochou Krista v priečelí? Sto rokov v nej sídlila unikátna lekáreň Salvátor so štyristoročnou tradíciou. Láka tisíce turistov a pripomína lokálne dejiny starého Prešporku. Teraz však postavila magistrát pred vážnu dilemu.

Putujúci Salvátor BORIS NÉMETH

odkúpiť štyristoročný mobiliár lekárne od súkromného zberateľa starožitností z Nového Mesta nad Váhom za milióny eur alebo dať vyrobiť vernú kópiu originálu. Obe alternatívy sú príliš náročné, ale je tu tretia: zriadiť múzeum pôvodnej lekárne. Bez mobiliáru, zato s dobovými fotkami, nákresmi architektúry a obrazmi. Onedlho bude múzeum otvorené pre verejnosť.

Čím je ošarpaná prešporská budova so zachovanou patinou dvadsiateho storočia s dominantnou postavou Krista v priečelí taká výnimočná?

aj vo svojej dobe senzácia

Päťpodlažná budova bola na svoju dobu netradične vysoká. Pri stavbe ju ťahali skôr do výšky než do šírky, lebo majetný lekárnik Rudolf Adler ju dal vybudovať na úzkej stredovekej parcele, ktorá sa nachádzala v susedstve Csákyho paláca. Pôvodne to bola ulica Szilágyi Dezső, dnes Panská. Stále.

BORIS NÉMETH

Architektka Mestského ústavu ochrany pamiatok Anna Gondová vysvetľuje, že lekáreň je ukážkou mimoriadne hodnotnej architektúry ako z exteriéru, tak aj z interiéru. Toto však platilo, najmä keď bol jej súčasťou aj prekrásny mobiliár vyrobený z orechového dreva, ktorý pochádza prevažne zo 17.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite