Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: Banksy? Kto?

.marianna Sádecká .spoločnosť .tvár týždňa

Banksy je tvárou tohto týždňa, hoci jeho tvár nepoznáme. Ale vieme dosť o nositeľovi tohto mena, ktorý minulý týždeň v londýnskom metre vyobrazil potkany s rúškami a dezinfekciou. Pandemický apel promptne umyli upratovači.

Tvár .týždňa: Banksy? Kto? SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/AFP/PROFIMEDIA

oproti jeho iným projektom bola pandemická etuda len maličkým zásahom do verejného priestoru, navyše ju veľmi rýchlo odstránil dopravný podnik. 

Upratovací personál akosi nevedel, že má do činenia s dielom, na ktorého cenu by sotva dokázali zarobiť. Banksy sa baví, tentoraz aj na svoj účet. Ale kto je vlastne Banksy? Revolucionár alebo krotká dekorácia luxusných kaviarní?

zasahuje všade a všetkých

Tvorca grafiti, anonymný moderný umelec, Brit, ktorý zrejme pochádza z Bristolu, sa dostal do povedomia už v deväťdesiatych rokoch a odvtedy svoje briskné, estetické, zaujímavé a občas povrchné komentáre k spoločnosti zanecháva vo veľkomestách. Niekedy ťažko odlíšiť jeho diela od bežných sprejerských gest – to je aj prípad nového „kusa“ v londýnskom metre. Ale slávou sa s ním bežní sprejeri porovnávať rozhodne nemôžu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite