Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Haló, kde môžem podnikať? Národný šport podnikavosti sme ešte nezaviedli

.marianna Sádecká .názory

Pre správne pochopenie tohto textu si očistime slovo podnikateľ od negatívnej konotácie privatizéra či polomafiána z 90. rokov na Slovensku a rozhliadnime sa po svete – kde sa dobre podniká bežným ľuďom?

Marianna Sádecká

myslím tých bez veľkých kontaktov na vládne skupiny. Pretože úspech nespočíva len v nadobudnutí peňazí, ale práve v ceste k zarábaniu peňazí a v kreatívnej aktivite nášho rozumu či rúk. Skutočná krása podnikania spočíva v dobrovoľnej obojstrannej výmene, po ktorej sú obe strany spokojnejšie. Nie je teda podnikateľ ten, kto si vylobuje zákon na povinné gastrolístky, ale ten, kto predáva kvalitné a chutné jedlo. V prvom prípade je to rent-seeking, v druhom prípade je to umenie podnikania so spokojnosťou dobre obslúženého zákazníka, ktorý sa vráti.

Téma čísla: Podnikateľské kilečko

Ostrovy podnikateľskej slobody, kde by malo byť ovocie našej práce čo najmenej ohrozené, vo svete stále vznikajú, no ani jeden z nich nežiari v absolútnej dokonalosti. Môžeme hľadať a inšpirovať sa, všade po kúsku.

haló, môžem podnikať?

Keď Ježiš Kristus poprevracal stánky s tovarom v chráme, bolo ešte minimum regulácií ohľadne toho, kde a ako podnikať. Zásahy štátnych regulácií do biznisu sa zvýraznili s nástupom národných štátov. Prvý krok na podnikateľský trh je v závislosti od podmienok v štáte rôzne náročný. No kedy sú regulácie paralyzujúce?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite