Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Virtuálne dvory politikov

.patrik Pastrnak .spoločnosť .esej

Facebookové účty politikov sú presvedčivou reinkarnáciou starých panovníckych dvorov. Nie sú totiž už len priestorom na komunikáciu a budovanie vlastného imidžu, ale stávajú sa miestom výkonu moci, hierarchizácie komunity a zmývajú hranice medzi verejnou funkciou a osobným životom.

Virtuálne dvory politikov WIKIMEDIA COMMONS Karol Smelý prijíma od portugalského právnika Vasca Fernandesa de Lucenu jeho francúzsky preklad Dejín Alexandra Veľkého od Quinta Curtia Rufusa. Burgundský vojvoda zaviedol na svojom dvore pravidelné audiencie.

počas môjho doktorandského štúdia som pomáhal viesť jeden predmet pre mladších študentov, kde som mal pripraviť seminár o panovníckych dvoroch. Zišlo mi na um, že by bolo fajn začať diskusiu odľahčujúcou otázkou, čo by mohlo byť náprotivkom renesančného dvora v súčasnosti s ohľadom na mnohoraké funkcie, ktoré tento komplikovaný organizmus v minulosti plnil. Keď som túto otázku potom položil v triede, častou odpoveďou boli národné vlády, dvory súčasných konštitučných monarchov či vatikánska kúria. Nezaznel však jeden fenomén, ktorý je podľa mňa najvernejšou reinkarnáciou dvora v modernej spoločnosti: sociálne médiá v miere, v akej ich využívajú niektorí dnešní štátnici, dokonca aj premiér Igor Matovič. Aby toto prirovnanie bolo jasnejšie, treba najprv povedať pár slov o funkciách panovníckych dvorov, a to na príklade burgundského dvora v 15. storočí, ktorý bol svojho času najobdivovanejší v Európe.

vladári blízko k ľudu

Burgundský štát. Po prvé, vlastne to ani nebol jednotný štát. A po druhé, jeho jadro vôbec neležalo tam, kde dnes vznikajú povestné burgundské vína. Burgundský sa nazýva preto, lebo preň nemáme lepší názov a potom preto, lebo sa to celé v historickom Burgundsku začalo.

Jedna vetva francúzskeho rodu Valois, vládnuca nad vojvodstvom burgundským, sa postupne kombináciou svadobnej politiky, vojen a šťasteny doslova prehrýzla feudálnym peklom rozdrobených štátikov na území dnešného Beneluxu, západného Nemecka a severozápadného Francúzska, čím vytvorila mocenský konglomerát území, ktoré často nemali ani len spoločné hranice, a už vôbec nie spoločné orgány (súdy, zákony, finančné inštitúcie a podobne). Jediné, čo ich spájalo, bola osoba vladára, ktorý v Luxemburgu vládol ako vojvoda luxemburský, o pár kilometrov ďalej ako vojvoda brabantský, kúsok ďalej na západ ako gróf flanderský a tak ďalej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite