Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deti po korone

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Popri záchrane upadajúcej ekonomiky a nevyhnutnej starostlivosti o seniorov zostávajú na okraji verejného záujmu deti. Až päťdesiat percent psychických porúch pritom vzniká v detstve. Ktorými duševnými problémami trpeli deti počas pandémie najčastejšie?

Deti po korone ESTHER MORENO/ALAMY/PROFIMEDIA Pri rozhovore s dieťaťom o pandémii je dôležité byť s ním v hlbokom empatickom spojení.

skúsenosti mnohých slovenských a českých psychológov z obdobia vrcholiacej pandémie hovoria o výraznom zhoršení zdravotného stavu pacientov s depresívnymi poruchami. Detských aj dospelých. Došlo u nich k zhoršeniu depresívnej symptomatológie, a to nielen pod vplyvom negatívnych informácií, ale aj pre potrebu adaptácie na nové pomery, napríklad stres rodičov zo straty či zníženia príjmov alebo zaťaženie žiakov učivom. Extrémnej záťaži boli vystavené rodiny s problematickým domácim prostredím v opakujúcich sa konfliktoch, agresivitou a vyššou mierou negatívnych emócií. 

Karanténa mohla spomaliť či urýchliť nástup duševného ochorenia alebo ho mohla nejakým spôsobom modifikovať. Dokázala tiež spustiť posttraumatickú stresovú poruchu, úzkostné a panické stavy. „Naša skúsenosť je, že i pacienti s psychickými poruchami reagujú na pandémiu veľmi rôznorodo, v závislosti od ich osobnosti a typu poruchy. Sociálna izolácia vyhovuje hlavne výrazným introvertom,“ vysvetľuje psychológ Anton Heretik. Ako sú však na tom naše deti?

karanténne deti

Znížením sociálnych kontaktov žiakov sa, paradoxne, mohla znížiť úroveň ich stresu a úzkosti. Napríklad deti, ktoré boli predtým obeťou šikanovania, neboli v kontakte so spolužiakmi, ktorí ich v škole šikanovali. Rodičom na OČR so svojimi deťmi sa znížila hladina časového stresu, čo priaznivo vplývalo na iné psychické problémy detí. Nepriaznivým, avšak dlhodobým dôsledkom izolácie, je strata aj tých sociálnych zručností, ktoré predtým používali v kolektíve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite