Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radikáli na Netflixe

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .kultúra

Seriály o náboženskom extrémizme sú hitmi na internetovej televízii. Prečo to tak je? Sami sa môžete presvedčiť pri novinkách Kalifát a Neortodoxní.

Radikáli na Netflixe PRESSFOTO ANIKA MOLNAR/NETFLIX Izraelská herečka Shira Haas ako chasidská Židovka Esty v nemeckej minisérii od Netflixu Neortodoxní.

po tohtoročných parlamentných voľbách sa u nás opätovne otvorila diskusia o tom, ako veľmi môže náboženské presvedčenie zasahovať do fungovania štátu a ovplyvňovať slobodu jednotlivca – veriaceho aj neveriaceho. Existujú krajiny, ako aj celé komunity v sekulárnych štátoch, kde má náboženstvo rozhodujúci vplyv a určuje, čo sa smie a nesmie, o čom možno diskutovať a o čom už vôbec nie. Kam až môže viesť snaha o ovládnutie tela a duše, môžeme vidieť v seriáloch Kalifát (Caliphate) a Neortodoxní (Unorthodox).

za „pravý islam”

Niekoľko rokov za sebou bola Rakka vyhlásená za jedno z najnebezpečnejších miest na svete. Hrdé starobylé mesto sa premenilo na baštu Islamského štátu ovládanú strachom, kde hrozilo potrestanie a verejný lynč za každé porušenie jeho pravidiel. Na začiatku bolo vyslané posolstvo do celého sveta, aby všetci bojovníci za „pravý islam“ prišli podporiť kalifát, ktorý vznikol počas občianskej vojny v Sýrii. Tí prichádzali nielen z moslimských krajín, ale aj zo západu a často až pod vplyvom propagandy ISIS konvertovali na islam. 

Toto bol veľký problém Švédska, odkiaľ mladí ľudia utekali za vidinou prisľúbeného raja, alebo naopak do Škandinávie prichádzali vyškolení teroristi, ktorí sa snažili splynúť s ostatnými umiernenými moslimami. Filmovou optikou sa na túto problematiku pozerá švédsky seriál Kalifát. Odohráva sa na niekoľkých miestach – predovšetkým v Rakke a v Štokholme. 

Scenár k nemu napísali Wilhelm Behrman a Niklas Rockström, ktorí chceli podrobnejšie preskúmať fungovanie propagandy Islamského štátu, ktorý ako prvá teroristická jednotka v globálnom meradle využíval sociálne siete a moderné komunikačné technológie na naverbovanie svojich členov. Réžiu zverili do rúk Gorana Kapetanovica, ktorého častým leitmotívom je útek od náboženského a etnického konfliktu z rodného Sarajeva. 

Hoci v seriáli hrá mnoho mužov, zameriava sa na osud piatich hlavných hrdiniek. ISIS zneužíval ženy na vytvorenie obrazu zdanlivej stability a rodinného zázemia svojich mučeníkov. Keď však ich mužov vyslali na smrť, boli donútené vydať sa za ďalšieho martýra. Oddanosť Pervin k jej mužovi Husamovi ju privádza do Rakky, kde žena nemá takmer žiadne práva, zatiaľ čo on pracuje na plánoch teroristického útoku a trpí silnými posttraumatickými poruchami spánku súvisiacimi s hrozným činom spáchaným voči skupinke nevinných detí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite