Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z Krompách: Uveriť deťom

.michal Oláh .spoločnosť

Päť útlych rómskych detí s rúškami na tvárach pribehlo na zavolanie rodičov do radového murovaného domčeku v Krompachoch. „Mňa zbil najviac,“ ustráchane prehovorila najstaršia Barborka. Má jedenásť. Najmladšie dieťa s modrinami na nohách má len sedem rokov.

Reportáž z Krompách: Uveriť deťom BORIS NÉMETH 5. máj 2020 Krompachy: Zranené deti z chudobnej rómskej lokality Stará Maša ukazujú na miesto za riekou Hornád, na ktorom ich vraj zbil policajt strážiaci dodržiavanie karantény.

príliš emocionálne? Možno. Vidieť päť traumatizovaných detí s modrinami na tele ešte osem dní po incidente vyvoláva emócie. „Asi ich otec zmlátil, rodičia na ne mali dať pozor,“ reagovali ľudia v Krompachoch na medializovanú udalosť. Príliš banálne? Zdanlivo. Počas pandémie nás predsa trápia oveľa vážnejšie problémy, ako pár detských modrín. Veď sa rýchlo zahoja a deti prekročením rieky naozaj porušili štátom nariadenú karanténu. 

Čo na tom, že na druhom brehu plytkého Hornádu, oddeleného strmým kopcom od najbližšej cesty, nebolo široko-ďaleko žiadne iné osídlenie, pre ktoré by boli potenciálnou hrozbou. Príkaz však znel jasne: nikto neprejde. Incident by zostal bez povšimnutia, keby deti unisono neobvinili hliadkujúceho policajta (redakcia má jeho meno k dispozícii) zo surového  napadnutia. Asi mu rupli nervy, veď je tiež len človek, napadne automaticky hocikomu z nás. Chceme veriť vo fungujúci systém, ospravedlniť slabosť človeka – hlavne ak je z majority. A ešte, povedzme si úprimne, kto by veril deťom?

deti v tuneli

Hornád je prirodzenou zelenou hranicou časti Krompách – Stará Maša, obývanej prevažne chudobnými Rómami. Počas nariadenej karantény nebol prechod cez rieku nijako viditeľne zakázaný. Na druhý breh chodili deti každý druhý deň hľadať popadané konáre, rozprávať sa, zažiť dobrodružstvo. „Vojaci nás tam počas celej karantény púšťali cez vodu zbierať haluzinu do pece,“ tvrdia svorne obyvatelia komunity. 

Rodičia štyroch zranených detí v Krompachoch hovoria o priebehu udalosti:

V jedno predpoludnie, 27. apríla okolo pol dvanástej, to bolo inak. Povyše hlúčika detí prechádzalo hliadkujúce auto so zmiešanou osádkou, zloženou z policajta a vojaka. Auto zastavilo na kraji cesty, popod ktorú cez tunel obaja zbehli k pätici detí. Potiaľ sa tvrdenia oboch strán zhodujú. Následné udalosti už interpretujú odlišne. Policajt akékoľvek násilie odmieta, vraví o bežnom napomenutí. Vojak hovorí, že sa oddelil od kolegu z ozbrojených zložiek počas zostupu zo svahu, a preto nevie potvrdiť ani vyvrátiť konanie policajta počas celého zásahu.    

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite