Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šesťdesiat rokov Tabletky

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Pred šesťdesiatimi rokmi, 9. mája 1960, schválil americký Správny úrad pre potraviny a lieky (FDA) prvú antikoncepčnú tabletku.

Šesťdesiat rokov Tabletky INGER MCCABE/SCIENCE SOURCE/PROFIMEDIA Doktor Gregory Pincus, americký biológ, ktorý vynašiel antikoncepčnú tabletku.

všetko sa to začalo v jeden decembrový večer roku 1950, keď sa v elegantnom apartmáne vysoko nad Park Avenue na Manhattane stretli dvaja ľudia. Štíhla staršia žena a muž v najlepších rokoch. Žena v čase stretnutia už prekročila sedemdesiatku a jej kedysi krásne červené vlasy dávno zbeleli. Muž bol o viac než dvadsať rokov mladší, mal tmavé fúzy a neposlušné prešedivené vlasy. Žena sa volala Margaret Sangerová a je považovaná za jednu z najväčších bojovníčok za kontrolu pôrodnosti a plánované rodičovstvo. Ani jedno, ani druhé však nebolo možné bez jednoduchého spôsobu antikoncepcie. Nielen jednoduchého, ale aj stopercentne účinného a navyše takého, ktorý by mala pod kontrolou žena. Pomôcť v tom mal muž, s ktorým sa práve stretla: Gregory Pinkus, vedec s vysokým IQ a kontroverznou povesťou. 

Rozhovor v ten večer bol pomerne dlhý. Margaret Sangerová si však pozvala Gregoryho Pincusa najmä na zodpovedanie jedinej otázky: Je jednoduchá a spoľahlivá ženská antikoncepcia vôbec možná? Muž po krátkom zamyslení odpovedal s krátkym pokývaním hlavy: Myslím, že áno. Dodal, že si to vyžaduje ešte dlhý a náročný výskum, ale principiálne to možné je. Fajn, znela odpoveď dámy. Tak začnime hneď teraz.

hrdý Goody

Práce Gregoryho Goodwina Pincusa, alebo „Goodyho“, ako ho volali kamaráti boli v tom čase už pomerne známe. Boli však nielen známe. Považovali ich aj za kontroverzné. Jeho meno sa objavovalo nielen na stránkach vedeckých časopisov, ale aj v dennej tlači. Priaznivci ho považovali za cteného vedca, oponenti ho prirovnávali k Frankensteinovi. Goody Pincus sa totiž zaoberal umelým oplodnením. 

S prvými pokusmi začal v 30. rokoch minulého storočia na králikoch. Zaujímalo ho, ako hormóny vplývajú na ich reprodukčný proces. Študoval oplodnenie a vývoj vajíčok a zakrátko, v roku 1934, bol schopný celý proces oplodnenia a raného vývoja plodu „simulovať“ mimo tela matky, v skúmavke. Keď následne umelo vzniknuté embryo vložil do maternice králičej samičky, tá ho donosila a malého králika aj porodila. Bolo to prevratný objav – a Gregory Pincus ho aj patričným spôsobom prezentoval na verejnosti. Už zakrátko sa v dennej tlači objavili rozsiahle články s titulkami, ako Králiky zrodené v skle a Fľaše ako matky. Ten druhý sa objavil po jeho vyhlásení, že podobný úspech raz zopakuje aj u ľudí. Goody bol, skrátka, na svoje výsledky hrdý a hrdo ich aj prezentoval. Páčilo sa mu, keď ho považovali za akéhosi „biologického Edisona“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite