Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachráňme seniorov

.michal Oláh .spoločnosť .koronavírus

Až polovica obetí koronavírusu v niektorých európskych krajinách žila v domovoch pre seniorov. Údaje z Talianska, Španielska či Belgicka svedčia o potrebe tvrdých opatrení. Ako ochrániť slovenských dôchodcov v zariadeniach pre seniorov?

Zachráňme seniorov BORIS NÉMETH Domov sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku uzavretý do povinnej karantény, ktorý je v súčasnosti miestom najväčšej komunitnej nákazy COVID-19 na Slovensku.

viacero zahraničných zdrojov vrátane oficiálnych štatistík International Long-term Care Policy Network ukazuje v Taliansku, Belgicku, Francúzsku a Španielsku 37- až 53-percentnú úmrtnosť na Covid-19 v domovoch sociálnych služieb pre seniorov. Najvyššie percento zaistilo nateraz smutné prvenstvo Španielsku, kde sa však údaje zakladajú iba na kvalifikovaných odhadoch. Zdá sa, že v niektorých krajinách Európskej únie je úmrtnosť seniorov v zariadeniach výrazne vyššia – napríklad v čerstvom odídencovi z EÚ, Anglicku (5,8 percenta). No to do koronavírusovej štatistiky zarátava na rozdiel od iných štátov iba nemocničné úmrtia. Ťažko je porovnávať, ešte ťažšie merať. Organizácia Officer for National Statistics predpokladá toto číslo o 15 percent vyššie.

Rozdiely v dátach jednotlivých štátov ovplyvňuje miera testovania a politika zaznamenávania úmrtí danej krajiny. Významnú rolu podľa medicínskeho člena permanentného krízového štábu Vladimíra Krčméryho zohráva priemerný vek obyvateľstva vrátane jeho denzity, systém sociálnych služieb a zdravotníctva, kultúra a iné faktory. Vďaka podobnému počtu obyvateľstva, niektorým sociálnym problémom a religiozite hlási Írsko, tradične porovnávané so Slovenskom, v domovoch dôchodcov zatiaľ až 54,2 percenta úmrtí na Covid-19 spomedzi všetkých obetí. Tento scenár hrozí aj na Slovensku. Ako tomu zamedziť? 

zlyhanie systému

Hromadnej komunitnej nákaze sa nepodarilo predísť ani v krajinách s oveľa vyspelejším zdravotníctvom a sociálnymi službami, než máme na Slovensku. Viaceré epidemiologické štúdie v USA zistili zarážajúci jav. Až polovica obyvateľov infikovaných na Covid-19 v seniorských domovoch sociálnej starostlivosti bola pri testovaní bez príznakov. Podobné sú aj údaje z Belgicka: až 73 percent zamestnancov a 69 percent pozitívne testovaných obyvateľov sociálnych domovov bolo asymptomatických.

O čom svedčia tieto obrovské percentá nakazených bez obviňovania či hľadania vinníkov? Ukazujú neschopnosť inštitucionálnej starostlivosti ochrániť svojich obyvateľov. Mnohé domovy určené pre kvalitne trávenú jeseň života sú dnes miestami komunitného šírenia nákazy a smrti. Na jednom mieste vybuchlo viacero problémov: takmer nemožná sociálna izolácia, často imobilné – prestarnuté obyvateľstvo zariadení so zvýšenou chorobnosťou a nedostatočne vyškolený personál na zdravotnícke úkony najmä z radov opatrovateliek. Ten pri starostlivosti o seniorov prechádza z izby do izby bez dostatočných ochranných prostriedkov, čím môže nechtiac šíriť nákazu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite