Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rýchlosť

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Číňania postavili nemocnicu za desať dní. Jednoduchšiu vraj postavili aj za 48-hodín a železničnú stanicu za jediný deň. To je rýchlosť.

Rýchlosť Boris Németh

číňania postavili nemocnicu za desať dní. Jednoduchšiu vraj postavili aj za 48-hodín a železničnú stanicu za jediný deň. To je rýchlosť.

Aj Rusi sú šikovní. Nedávno zbúrali zimný štadión za pár sekúnd. Chlapík odpálil nosník a bolo. Číňania vedia rýchlo stavať a Rusi ničiť. Aj Československo prepadli v noci za pár hodín. Rýchlo prišli a pomaly odchádzali. Vedia aj rýchlo strieľať. A keď trafia nesprávne lietadlo, tak sa nepriznajú, ani neospravedlnia. Slováci vraj kedysi zavolali Číňanov, aby im postavili 400 kilometrov diaľnice z Bratislavy do Košíc. Číňania to vraj odmietli s tým, že sa im neoplatí chodiť tak ďaleko kvôli týždňu práce.

Ak je v dnešnej dobe nejaký dôležitý parameter podnikania, tak je to rýchlosť. V strojárskych firmách, kde spolupracujeme na inováciách a prototypoch nových výrobkov, sa snažia skrátiť čas od nápadu po prototyp z mesiacov a rokov na týždne a dni. Pomáhajú metodiky Design Thinking, ale aj nové technológie digitalizácie, rozšírenej reality alebo 3D tlače. Čím skôr dáme zákazníkovi do ruky prototyp, tým skôr ho môžeme upraviť a vylepšiť. Čím skôr presvedčíme zákazníkov o našom prelomovom riešení, tým väčšiu maržu zinkasujeme. 

„Štíhle procesy nie sú ani tak o znižovaní nákladov ako o zvyšovaní rýchlosti a flexibility.“

Prví na trhu definujú cenovú úroveň. Spomeňme si na Steva Jobsa. Poslední konkurujú najnižšou cenou. Zákazníci dnes nevedia čakať. Chcú si vyberať a keď sa rozhodnú, tak chcú dostať svoj výrobok alebo službu rýchlo – najlepšie hneď. 

Rýchlosť procesov výroby, nákupu a logistiky sú dnes kľúčové. Štíhle procesy nie sú ani tak o znižovaní nákladov ako o zvyšovaní rýchlosti a flexibility. Kedysi bola rýchlosť za príplatok. Dnes je to štandard. Pomalí vypadnú. Tak ako cyklisti, ktorí neprídu do cieľa v časovom limite. A rýchlosť už nie je o individuálnom, ale o tímovom výkone. Tak ako v cyklistických peletónoch alebo tímoch Formuly 1. Aj vo firme dnes potrebujeme zladiť individuálny výkon s výkonom tímovým. Organizovať rýchlu a pružnú sieť, ktorej členovia sú rôzni a často pracujú na rozličných miestach sveta, nie je jednoduché.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite