Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Muž, ktorý sa dotkol hviezd

.peter Bálik .spoločnosť .nekrológ

Český emigrant Ivan Král hral s Patti Smith, Blondie a Iggy Popom. Žil svoj americký rokenrolový sen, pričom nevedel, že v rodnom Československu za železnou oponou sa už stal legendou.

Muž, ktorý sa dotkol hviezd MONIKA TOMÁŠKOVÁ/MAFRA/PROFIMEDIA Ivan Král odpočíva na lavičke v Brne v roku 2000.

slováci a Česi sa radi oháňajú svetovosťou, ale ruku na srdce, ktorému z domácich hudobníkov sa skutočne podarilo presadiť vo svete? Český rockový hudobník Ivan Král, ktorý zomrel začiatkom minulého týždňa, bol tým umelcom, ktorý sa skutočne dotkol hviezd a navždy sa stal súčasťou veľkého rokenrolového príbehu.

Jeho blízki vždy o ňom hovorili ako normálnom a skromnom človeku, ktorý sa držal sa skôr v pozadí. Kým jeho kolegovia žúrovali do ranných hodín, on si skôr na hoteli čítal knihy. Ivan Král sa narodil 12. mája 1948 v Prahe. Ako chlapec sa zamiloval do Cliffa Richarda a The Beatles, počúval pesničky Suchého a Šlitra a sníval o tom, že raz bude slávny ako skupina Olympic. Jeho prvá kapela zložená zo spolužiakov zo strednej školy sa volala Saze. On tam hral na sólovej gitare a spieval. 

V roku 1966 sa ich pesnička Pierot dostala medzi desať najhranejších pesničiek Houpačky, ale túto informáciu sa Král dozvedel až v New Yorku. Medzičasom sa spolu s bratom presťahovali za svojím otcom, ktorý tam robil korešpondenta pre ČTK a prekladateľa pre OSN. USA bola zasľúbená krajina, no Král niesol túto zmenu veľmi ťažko, chcel totiž ďalej hrať so svojimi českými kamarátmi v Prahe. 

debbie, Pattie a Iggy

Keď o dva roky neskôr jeho otec tvrdo skritizoval vojenskú inváziu do Československa, bolo jasné, že jeho rodina sa už domov nevráti. Král sa prihlásil na vysokú školu, študoval francúzsku literatúru a na štúdium si privyrábal aj ako robotník. Svoj rokenrolový sen však nikdy neopustil. Začiatkom sedemdesiatych rokov hral v neúspešnej glamrockovej kapele Luger, no jeho vtedajšia priateľka mu dohodila miesto v začínajúcej skupine Blondie so zvodnou speváčkou Debbie Harry. Svojím prirodzeným zvukom zapadala do novej rodiacej sa scény, ktorá sa začala formovať okolo legendárneho klubu CBGB. Blondie boli akousi popovou odnožou newyorskej  punkovej scény, no Královi sa ich hudba zdala až príliš nevýrazná a po roku hrania po kluboch z nej vycúval. Paradoxne, z pesničiek, ktoré s nimi hral,  sa neskôr stali veľké hity. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite