Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajina rozprávok

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Hrnček var, kúzelný mešec, stolček prestri sa. Keď sme boli deti, takto nám predstavovali svet v rozprávkach. Lenže tak podnikanie a ekonomika nefungujú.

Krajina rozprávok Boris Németh

niekedy mám pocit, že žijem v krajine rozprávok. Sú to rozprávky o ruskom bohatierovi, ktorý bojuje proti zlu zo Západu alebo migrantom, ktorí sa nás chystajú prepadnúť, postaviť mešity a znásilňovať naše dcéry. 

Ďalšie rozprávky sú o liberáloch a homosexuáloch, ktorí chcú rozvrátiť naše rodiny, iluminátoch, sörosovcoch a iných zloduchoch. A kto chce ochrániť pred touto hrôzou vystrašený ľud? Zakomplexované a neschopné postavičky, ktoré sa celý život iba povaľujú, priživujú a nič v živote nedokázali. Máme radi aj rozprávky o Jánošíkovi, ktorý vraj bohatým bral a chudobným dával. Lenže v normálnom svete majú bohatstvo obyčajne šikovní a pracovití. Z biedy sa ľudia nedostávajú okrádaním bohatých, ale vzdelávaním.

Svet nefunguje tak, že príde jednoduchý mládenec, zlezie z pece, vyberie sa na zámok a tam zázračne zbohatne. Na úspech vo svete treba veľa vedieť tvrdo pracovať. Bohatí sú väčšinou tí, ktorí to dokázali. A tí, ktorí sa ich pokúšajú okradnúť, nie sú hrdinovia, ale zlodeji. 

„Dnes začíname chápať, že by sme mohli žiť vo svete hojnosti, spolupráce a lásky.“

Staré čínske príslovie hovorí: „Letnému vánku o búrke, studničnej žabe o mori a polovzdelancovi o tom, čo nikdy v škole nepočul, nerozprávaj.“ Zdá sa mi, že máme na Slovensku veľa „expertov“ na moslimov, černochov, Aziatov alebo Američanov – najviac takých, čo ich nikdy nestretli. Máme na výber. Buď sedieť za pecou a mudrovať o tom, ako funguje obrovský svet, o ktorom ani nevieme, čo nevieme. Alebo sa snažiť tento svet pochopiť. Svet nefunguje podľa nás, vetru a dažďu sa nedá rozkazovať a ani ekonomika sa nedá „nakopávať“ stimulmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite