Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cudzie chceme a svoje dáme

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Ak porovnávame dnešný svet s minulosťou, tak je zložitejší, rýchlejší a kladie na ľudí vyššie nároky. Podniky a spoločnosti sa menia. Hierarchické štruktúry sú nahrádzané sieťami a direktívne riadenie leadershipom, ktorý vytvára podmienky na rozvoj talentov.

dlhodobé plány sa nahrádzajú agilnými experimentmi, prísne smernice a kontroly zodpovednosťou a autonómiou. Významní podnikatelia sveta dnes diskutujú o tom, že rast ziskov bude potrebné nahradiť zmyslom a hodnotami. Nedávno sme diskutovali v sieti Inovato Vráble s profesorom Vladimírom Šuchom, ktorý viedol vo funkcii generálneho riaditeľa Spoločné výskumné centrum EÚ v Bruseli. Spýtal som sa ho, čo by sme mali na Slovensku zmeniť, aby sme sa z montovne automobilov stali krajinou, kde budeme robiť viac výskum a inovácie.

Vladimír Šucha hovorí, že kľúč nie je ani tak v pragmatických krokoch a opatreniach, ako skôr o nastavení mysle. Treba si uvedomiť vážnosť situácie, v ktorej sa Slovensko nachádza a čo nám hrozí, ak sa to nezmení. Je to ako s chorobou – najskôr si musíme uvedomiť, že máme problém a až potom môžeme začať účinnú liečbu. Pred dvadsiatimi rokmi boli automobilky dobrým riešením, ale už vtedy sme mali začať myslieť na budúcnosť, diverzifikovať a investovať do výskumu a prepojiť ho s inovatívnymi technológiami. Dá sa povedať, že sme premárnili biblických „sedem bohatých rokov“ a teraz sme na prahu „siedmich chudobných“. Máme problém. Automatizácia v najbližšom období pohltí alebo výrazne zmení veľký počet existujúcich pracovných miest. Inovatívny sektor nové miesta nevytvára a vzdelávací systém nie je schopný pripraviť ľudí na transformáciu. Tieto skutočnosti však úplne chýbajú vo verejnej debate a medzi politickými prioritami vlády. Toto je ten najdôležitejší krok, ktorý musíme urobiť, aby akékoľvek ďalšie praktické opatrenia mali zmysel. „Ak sa to stane, tak potom si musíme stanoviť národné priority, vliať do nich cielene viac financií, zaviesť medzinárodné hodnotenie kvality projektov a ich výstupov, diverzifikovať univerzity, aktivizovať a prepojiť priemysel, vzdelávanie, štátnu správu, samosprávu a tretí sektor. Zároveň musíme prestať hovoriť o našich špecifikách, začať sa porovnávať so zahraničím a doťahovať sa na ich úroveň,“ hovorí Vladimír Šucha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite