Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Byrokratickí upíri v podniku

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Byrokracia vo firmách nemizne, práve naopak, prežíva a rastie, hlavne vo veľkých podnikoch. Výsledkom vysokej byrokracie je zníženie výkonnosti a kolaps. Čo s tým?

Byrokratickí upíri v podniku Boris Németh

pred časom vyšiel v časopise Harvard Business Review článok Gary Hamela a Michele Zaniniho s názvom Koniec byrokracie. Autori uvádzajú, že od roku 1983 sa v americkej ekonomike počet manažérov, supervízorov a administrátorov zdvojnásobil, pričom ostatné pozície narástli len o 44 percent. Peter Drucker koncom osemdesiatych rokov predpovedal, že sa riadiace úrovne vo firmách sa do dvadsiatich rokov zredukujú na polovicu a bude v nich len tretina manažérov. Nestalo sa. Byrokracia prežíva a rastie, hlavne vo veľkých podnikoch. Náklady spojené s byrokraciou v americkej ekonomike spočítali autori článku na 3 trilióny (1018) dolárov.

Na začiatku vzniku byrokracie sú dobré zámery. Ochraňovať zdravie, zaisťovať kvalitu a bezpečnosť. Nasledujú normy, predpisy, kontrolné systémy, audítori a inšpektori. Prichádzajú rôzni experti s cieľom zdokonaliť systém. A pridávajú dokumenty a smernice, často bez poznania reálneho života. Výsledkom sú podnikatelia, učitelia, lekári a ďalší, ktorí namiesto svojej práce vypĺňajú výkazy pre úradníkov. Počet úradníkov rastie a počet tých, čo na nich pracujú, klesá. Náklady na správu spoločnosti sa zvyšujú a financie klesajú. Prichádza kolaps, tak ako mnohokrát v histórii, keď paraziti ničili tých, čo tvorili hodnoty.

„Byrokracia ničí výkonnosť, inovácie, ale aj proaktivitu spolupracovníkov.“

Byrokracia je ako rakovina a byrokrati ako upíri. Chodíme merať normy, či ľudia vo firme robia dostatočne rýchlo. Ale 40 až 50 percent ich výkonu sa stráca v byrokracii. Zvyšujú sa náklady, predlžuje čas, rastie frustrácia a demotivácia ľudí. Tak, ako u človeka existuje index telesnej hmotnosti (BMI), aj u firiem sa začína počítať BMI index podnikovej byrokracie. Výsledky ukazujú, že priemerne 28 percent pracovného času venujú ľudia práci na reportoch, poradách a internej administratíve, ktorá nepridáva hodnotu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite