Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boj o Pacifik

.martin Horička .spoločnosť .história

Nová filmová adaptácia slávnej bitky o Midway podrobne zachytáva udalosti, ktoré viedli k tomuto najznámejšiemu námornému víťazstvu Spojených štátov amerických počas druhej svetovej vojny.

Boj o Pacifik TOPFOTO/PROFIMEDIA Jún 1942: Americká bojová flotila pri mohutnej paľbe počas pamätného víťazstva nad japonskými silami v bitke o Midway v Pacifiku.

keď začali dopadať na Pearl Harbor prvé japonské bomby, Európa bola už vyše dvoch rokov dejiskom brutálneho konfliktu. Napriek tomu prišiel útok ázijskej veľmoci na Spojené štáty nečakane – celá Amerika sa na malú chvíľu ocitla v šoku. Siedmy december 1941, ktorý si japonská admiralita vybrala ako začiatok svojej ofenzívy, sa navždy vpísal do pamäti obyvateľov USA a ovplyvnil ich zmýšľanie o svojich bezpečnostných prioritách prakticky až do dnešných dní.

Prezident Franklin D. Roosevelt vystúpil pár hodín po útoku pred zaplnený Kongres a predniesol svoj nesmrteľný prejav o nevyhnutnosti boja proti akejkoľvek agresii. „Včerajší útok na havajské ostrovy spôsobil veľké škody americkému námorníctvu a armáde. S ľútosťou vám oznamujem, že veľa amerických životov bolo stratených,“ vyhlásil americký prezident a následne vymenoval všetky oblasti, ktoré boli napadnuté Japoncami. „Verím, že uplatňujem vôľu Kongresu aj ľudí, keď budem trvať na tom, aby sme sa nielen do krajnosti bránili, ale aby sme sa tiež uistili o tom, že nás takáto zrada už nikdy viac neohrozí.“

Spojené štáty tak oficiálne vstúpili do druhej svetovej vojny, ktorú mali o necelé štyri roky zakončiť svojím víťazstvom. Čakala ich však dlhá cesta, na ktorej sa nachádzalo nemálo prekážok. Hoci počas vojnových rokov vybojovali niekoľko dôležitých námorných konfliktov, ani jeden sa nezapísal do histórie takým výrazným spôsobom ako bitka o Midway, kde Američania definitívne zastavili postup Japoncov a potopili im štyri lietadlové lode. Nie je preto veľkým prekvapením, že sa tento legendárny námorný konflikt rozhodli v Spojených štátoch znova zvečniť na striebornom plátne a natočiť film, ktorý sľubuje divákovi akciu, napätie, ale aj kvalitné vizuálne spracovanie bojov.

vojna o Tichý oceán

V čase vypuknutia druhej svetovej vojny boli Spojené štáty už zďaleka najväčšou ekonomickou veľmocou s vojenským potenciálom, ktorý prekračoval možnosti všetkých ostatných bojujúcich krajín. Bola len otázka času, kedy budú Američania do konfliktu nakoniec vlastným či cudzím zavinením vtiahnutí. Japonci si to dobre uvedomovali a keďže s veľkými obavami vnímali rastúcu americkú námornú silu, ktorá sa mala v najbližších rokoch rozšíriť o desiatky nových, moderných plavidiel, rozhodli sa prikročiť k riskantnému preventívnemu útoku, ktorý ich napokon stál všetko, čo za dlhé desaťročia v Ázii takým bezohľadným spôsobom vybudovali.

Pearl Harbor je síce čierny deň americkej histórie, no zároveň je veľkou inšpiráciou a príbehom o odhodlaní postaviť sa na odpor agresorovi – nech to stojí čokoľvek. Prekvapivý a technologicky veľmi komplikovaný útok Ríše vychádzajúceho slnka na prístav americkej Tichomorskej flotily mal byť len začiatkom dlhej vojny, ktorá sa rozprestierala na území od Indie po Aljašku a od Mongolska až po Austráliu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite