Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Každé euro investované do bezdomovcov sa nám môže vrátiť 12-krát

.tomáš Madleňák .spoločnosť

Strata domova je predovšetkým osobnou tragédiou. Ovplyvňuje však aj celú spoločnosť. Dá sa to aj finančne vyčísliť.

Každé euro investované do bezdomovcov sa nám môže vrátiť 12-krát SITA/Diana Černáková

podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu SR na Slovensku žije približne 23-tisíc ľudí bez domova. V realite je toto číslo pravdepodobne ešte oveľa vyššie. 

Napríklad v Bratislave je ich oficiálne 1800. Občianske združenie Vagus, ktoré sa im už 6 rokov venuje, má vo svojom registri viac ako 4-tisíc klientov. A to sú len tí, ktorým Vagus stíha pomáhať. „Bohužiaľ, aj z našich vlastných štatistík vychádza, že ľudí na ulici pribúda. Je to aj v dôsledku veľmi slabého prevenčného systému,“ hovorí výkonná riaditeľka občianskeho združenia VAGUS Alexandra Kárová.

Slovenská spoločnosť má tendenciu pred bezdomovectvom zatvárať oči. Prevláda názor, že si za svoju situáciu môžu sami, pretože sa im nechce pracovať. „Mali by záujem o prácu, a do veľkej miery je názor spoločnosti ten, že veď nech idú pracovať,“ povedal v rozhovore pre Nota Bene vedúci nocľahárne De Paul v Bratislave Marián Gliganič.

Mnohí ľudia bez domova sa však nedokážu zo svojej situácie dostať sami. Nová analýza ukazuje nielen to, ako im môžeme pomôcť, ale aj, že to má ekonomický  a finančný zmysel.

Analýzu „Práca s ľuďmi bez domova prináša ovocie celej spoločnosti“ pripravil Inštitút environmentálnej politiky (IEP) v spolupráci s OZ VAGUS. Dokazuje, že každé euro investované do bezdomovcov môže spoločnosti ušetriť až 12 eur. Analytici IEP na tejto analýze pracovali dobrovoľne a zadarmo mimo svojich štandardných povinností.

Inštitút environmentálnej politiky

Výška úspory závisí od toho, v akej rizikovej skupine sa človek nachádza. Najvyššia by mohla byť pri mladých ľuďoch, ktorí sú inak práceschopní. Pri týraných ženách či starších ľuďoch sú benefity nemateriálne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite