Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strojári zaspali

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Bol som na niekoľkých fórach strojárov, no cítil som sa ako na zjazdoch politických strán. Spomínalo sa na staré zlaté časy, nadávalo sa na školy, vládu a debatovalo sa o tom, ako sa dajú získať rôzne dotácie a výhody.

Strojári zaspali Boris Németh

strojári zaspali. Firmy sa izolujú, chýba vzdelávanie a spolupráca. Za európske peniaze sa budujú potemkinovské laboratóriá, vedú sa nezmyselné reči o priemysle 4.0, chýbajú znalosti najnovších trendov a inovácie. Často sa konkuruje iba lacnou prácou a predáva sa viac „železo“ ako znalosti.

Bývalý profesor Fordham University Milan Zelený o zmenách, ktoré ovplyvňujú strojársky priemysel, hovorí, že žijeme vo svete akcelerujúcej kvalitatívnej zmeny. Ide o najrýchlejšiu a najhlbšiu premenu výroby, spotreby, hodnôt aj správania sa ľudí. Všetko bude inak, nič sa nevráti do starých koľají. Vstupujeme do veku podnikateľstva a inovácií. Namiesto čiastočných inovácií jednotlivých komponentov produktov, procesov a služieb sa konkuruje inováciám celých podnikateľských modelov.

Profesor Jiří Marek, konštruktér obrábacích strojov, ktoré sa vyvážajú do celého sveta, zdôrazňuje dva smery zmien. Tým prvým je stále sa meniaci dopyt. Kedysi dokázal zákazník čakať na výrobok aj dva roky. Dnes však firmy musia vytvárať rýchle siete na individuálne obslúženie zákazníka. Druhým smerom je vedieť zachytiť vývoj, ktorý sa odohráva nielen v strojárstve, ale aj v príbuzných odboroch. Veľké zmeny nastupujú v aplikácií nových materiálov, inteligencie, automatizácie a adaptability strojov. Prežijú firmy, ktoré si to uvedomia, pochopia, čo sa deje na trhu a budú rýchlo reagovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite