Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac polievať a nepresádzať. Starostlivosť o izbové rastliny sa na jeseň mení

.lenka Márföldy .noro Zlámal .spoločnosť

S odchádzajúcim letom je v bytoch čoraz menej denného svetla a nastáva aj zmena teplôt. Preto treba zmeniť aj starostlivosť o kvety v našich domácnostiach. Nechajte si poradiť, ako postupovať pri ich polievaní, rosení, rozmnožovaní či presádzaní.

Viac polievať a nepresádzať. Starostlivosť o izbové rastliny sa na jeseň mení Archív botanical lab

starostlivosť o kvety v našich bytoch či domoch sa v jesennom a zimnom období mení. Potreby rastlín sa totiž odvíjajú od prostredia, v ktorom sa nachádzajú. 

čo robiť a čomu sa vyhnúť?

Žiadna rastlina neprežije bez pravidelného polievania. Zálievka však musí byť úmerná teplote miestnosti, v ktorej sa kvet nachádza. Tam, kde je chladno, treba kvety polievať menej a naopak, pri ústrednom kúrení potrebujú vody viac, pri teplotách nad 24 °C aj denné polievanie. Je pri tom potrebné brať do úvahy aj druh rastliny a jej prirodzené nároky. 

Najmä pri ústrednom kúrení je potrebné zvyšovať vlhkosť vzduchu, napríklad pomocou zvlhčovača alebo pravidelným rosením. Pri nízkej vlhkosti totiž rastliny často napádajú roztoče a svilušky (škodcovia).

Rez v tomto období vhodný nie je, pokiaľ nie je absolútne nevyhnutný. Rastliny totiž začnú po reze výrazne rásť a výhonky narastené v období s nedostatkom svetla sú etiolované.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite