Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriál o pive: Budweiser vs. Budweiser

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Dve rôzne pivá, dvaja rôzni výrobcovia, dve rôzne kvality, jedna značka. Budweiser. Ako mohla vzniknúť situácia, že pod jedným názvom sa predávajú dva tak rozdielne produkty?

Seriál o pive: Budweiser vs. Budweiser CURT TEICH POSTCARD ARCHIVES/PROFIMEDIA Budova pivovarníckej spoločnosti Anheuser-Busch v St. Louis na pohľadnici z roku 1910. Spoločnosť začala koncom 19. storočia vyrábať americký Budweiser.

jeden Budweiser je český. Vyrába ho v Českých Budějoviciach pivovar Budějovický Budvar. Druhý Budweieser je americký. Ten zase varí pivovar Anheuser-Busch so sídlom v St. Louis. Obidva Budweisery sú od seba vzdialené nielen geograficky, ale aj kvalitou. Tá je u obidvoch daná miestom svojho zrodu. 

Český Budweiser, u nás známy skôr pod českým menom Budvar, je typické české pivo. Má plnú farbu aj chuť a je výrazne horkejšie ako jeho americký menovec. Americký Budweiser je zase typické americké pivo. Svetlejšie vo farbe, ľahšie v chuti. Český Budweiser sa vyrába len zo sladu a pravého Žateckého chmeľu,  americký Budweisser zase zo zmesi sladu a ryže a zo zmesi amerického a európskeho chmeľu. V hodnotení pivného portálu RateBeer dostal Budvar 3,13 bodov z piatich možných, Budweiser len 1,47.  

hádanka bez rozuzlenia 

Ako mohla vzniknúť situácia, že pod jedným názvom sa predávajú dva tak rozdielne produkty? A táto situácia nielenže vznikla, ale trvá viac ako storočie. Ani mnohé roky súdnych sporov nerozhodli jednoznačne, kto vlastne má právo vyrábať pivo so značkou Budweiser. Na radosť právnych kancelárií obhajujúcich jednu alebo druhú stranu.

Celý problém je dodnes veľkou hádankou bez jednoznačného rozuzlenia. Obidve strany tvrdia, samozrejme, niečo iné. Pre nezúčastneného pozorovateľa je však známkoprávna vojna Budweiser vs. Budweiser peknou „story“ z histórie pivovarníctva a zároveň pekným príkladom rozdielnosti vo svete piva. A vlastne nielen vo svete piva.

Všetko sa začalo kedysi dávno, ešte v roku 1265. Presne v tom roku založil český kráľ Přemysl Otakar II. mesto České Budějovice a do vienka mu dal právo variť pivo. Mesto sa postupne rozrastalo a dnes je deviatym najväčším v Českej republike. Spolu s Plzňou a Prahou tvoria triumvirát miest spájaných s kvalitným českým pivom.

„Vďaka výrazným rozdielom v kvalite však rozhodne k zámene oboch Budweiserov dôjsť nemôže. “

Ďalší výrazný medzník pre naše rozprávanie predstavuje rok 1795, keď zlúčením dvoch menších pivovarov vznikol Meštiansky pivovar. V tom čase boli České Budějovice prevažne nemecky hovoriacim mestom, používajúcim názov Budweis. A tak sa pivo vyrábané v Meštianskom pivovare – Bürgerliche Brauerei – predávalo pod názvom Budweiser Bier (Budějovické pivo). 

Ďalším míľnikom je rok 1842, keď sa bavorskému sládkovi Jozefovi Grollovi (písali sme o ňom v predošlom čísle) podarilo v Plzni uvariť skvelý svetlý ležiak, ktorý preslávil toto mesto po celom svete. Svetlý ležiak začali zakrátko vyrábať aj iné pivovary, vrátane Bürgerliche Brauerei v meste Budweis. Táto časť histórie bola však ešte pomerne jednoduchá.

preskočme teraz cez Atlantik 

Na druhom brehu oceánu to bolo o trošku zložitejšie. V roku 1860 kúpil nemecký prisťahovalec Eberhard Anheuser v St. Louis malý krachujúci pivovar. Veľmi výrobe piva nerozumel, a tak zakrátko prenechal vedenie pivovaru svojmu zaťovi, tiež prisťahovalcovi z Nemecka, Adolphusovi Buschovi. 

V St. Louis bolo v tom čase veľa nemeckých prisťahovalcov, ktorí si z domova okrem iného doniesli aj chuť na dobré pivo. Aj americkí pivovarníci boli väčšinou nemeckí prisťahovalci, a tak mali pre potreby svojich krajanov pochopenie. Problém bol v tom, že americký jačmeň nebol na výrobu priezračného svetložltého moku najvhodnejší. Pivo z neho bolo tmavé a kalné. 

Po viacerých pokusoch Adolphus Bush objavil, že prídavok ryže k jačmennému sladu zosvetlí pivo a nezníži obsah alkoholu. A tak začal takéto pivo variť. Úspešne. Úspech s ním mal nielen v Amerike. Na svetovej súťaži vo Francúzsku v roku 1878 dokázalo jeho pivo konkurovať aj bavorským, rakúskym či českým ležiakom. Inak, 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite