Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriál o pive: Milovník piva Martin Luther

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Čo mali spoločné protestanti s pivom a prečo sa práve v protestantských krajinách začal do piva presadzovať namiesto gruitu chmeľ? Neboli v tom len konzervačné vlastnosti či chuť chmeľu, ale aj politika a dane.

Seriál o pive: Milovník piva Martin Luther FALKENSTEINFOTO/ALAMY/PROFIMEDIA Rok 1522 Jena, Nemecko: Martin Luther debatuje pri pive so študentmi v krčme U medveďov. Ilus - trácia je z 19. storočia.

martin Luther je známy 95 tézami, ktoré pribil v jeseni roku 1517 na dvere kostolov vo Wittenbergu. Vie sa tiež, že bol teológ, kazateľ, autor duchovných, politických a pedagogických spisov, cirkevných piesní a prekladov. Bol zakladateľ a jeden z hlavných predstaviteľov protestantizmu. To všetko vieme. Málo sa však vie, že bol milovníkom piva. A veľkým milovníkom. Takým veľkým, že bol dokonca niektorými svojimi protivníkmi označovaný za pijana. To označenie však asi nie je celkom na mieste. Martin Luther vždy zastával princípy umiernenosti. V cirkvi tak ako pri džbáne s pivom. 

život v kraji piva

Narodil sa 10. novembra 1483 v malebnom saskom mestečku Eisleben. Hoci celý život prežil v rôznych mestách Nemecka a celej Európy, na sklonku života sa sem vrátil a ako 62-ročný tu aj zomrel. Veľkú časť života však prežil priamo v Sasku. No a saská kuchyňa je pomerne ťažká. Aj dnes je pre ňu typické  pečené mäso a tmavé omáčky. Nie div, že Sasko bolo vždy krajinou piva. Pivo bolo bežným každodenným nápojom a tak ako v mnohých ďalších krajinách, často nahrádzalo nehygienickú vodu. 

Martin Luther: „Ten, kto pije pivo, rýchlo zaspí; keď zaspí, nehreší; ten, kto nehreší, dostane sa do neba.“

Ako 17-ročný začal Luther študovať na Univerzite v Erfurte. Už tu si pochvaľoval, že mesto je jedna veľká piváreň. Inak to nebolo ani vo Wittenbergu, kde pokračoval v štúdiách. Wittenberg bol totiž považovaný za hlavné saské mesto piva. V Lutherových časoch v ňom bolo 172 pivovarov, pričom celkový počet obyvateľov neprevyšoval číslo 2 000. Luther však netrávil svoj študentský život len pitím piva, a tak v roku 1512 úspešne ukončil štúdium a získal titul doktora teológie. No a o päť rokov neskôr, 31. októbra 1517, pribíja na dvere kostolov vo Wittenbergu svojich 95 téz. 

Nielen jeho štúdium, ale aj boj za očistu cirkvi sa uňho nezaobišiel celkom bez piva. V roku 1521 sa pripravoval v meste Worms na obhajobu svojich téz pred Ríšskym snemom. Worms sa však nachádza na brehu Rýna a celá oblasť je známa skôr skvelým rizlingom ako pivom. Jeho priatelia dobre vedeli, že taký milovník piva, ako bol Luther, musí dosť trpieť. A tak mu poslali na posilnenie sud piva. A nebolo to len také obyčajné pivo, ale pivo z Einbecku, v tom čase považované za jedno z najlepších v celom Nemecku. Bolo to gesto, na ktoré obdarovaný vo svojom ďalšom živote niekoľkokrát s vďakou spomínal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite