Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrba a Wetzler, Matej a sila dialógu

.šimon Jeseňák .spoločnosť

Boris Németh spravil fotku mladého páru z pochodu Hrdí na rodinu. Tí dvaja boli až gýčovo sympatickí. Píše vo svojom názore Šimon Jeseňák.

Šimon Jeseňák

na fotke je mladá usmievajúca sa žena v bielych šatách a muž, ktorý – keby mal bradu o čosi dlhšiu a v ruke karamelové bezkofeinové laté – by zapadol do predraženej kaviarne v centre Bratislavy. Pár z pochodu Hrdí na rodinu.

Od titulku Desať rád pre šťastný partnerský vzťah ich odlišovali len odznaky a tričko ĽS NS. Je zbytočné uvádzať, že som odporcom Kotlebu i čohokoľvek, čo s ním súvisí. Táto dvojica mi však pripomenula niečo úplné iné. 

Niekedy v roku 2016 som sa v Artfore zúčastnil na prezentácii knihy Cez ploty od Fedora Gála a Mateja, národného socialistu a nácka. Matej bol súčasťou stoky, ktorou mnohí opovrhujeme. Michal Kaščák vtedy v diskusii s Fedorom povedal, že má problém knihu Cez ploty podporiť, čo i len jej kúpou. Nechcel totiž svojimi peniazmi prispieť na novú Matejovu bomberu. Jeho postoj som principiálne a racionálne úplne chápal. Znie logicky a zásadovo. 

kto je Matej

Minulý týždeň som už piatykrát pochodoval stotridsať kilometrov po stopách dvoch hrdinov: Vrbu a Wetzlera. Títo dvaja muži utiekli spoza plotov koncentračného tábora, aby varovali maďarských Židov pred pripravovanými deportáciami. Ich príbeh bežný čitateľ .týždňa pozná, napríklad aj zo skvelého rozprávania Michala Magušina a Borisa Németha

Po tom, čo som horko-ťažko prešiel po ich stopách aj tento rok, uvedomil som si, že ma účasť na pochode obohatila menej než v predošlých rokoch. Nevedel som, prečo je to tak a uvedomil som si to až dnes. 

Sedeli sme v poľskej krčme a o niečom sme s partiou vášnivo debatovali. V jednej chvíli sa objavil medzi nami aj Fedor Gál, Robo Kirchoff a jeho štáb a všetci si sadli k vedľajšiemu stolu. V Poľsku sa už v krčmách nesmie fajčiť, takže vášniví fajčiari vrátane mňa boli nútení presunúť sa o pár minút von pred krčmu. 

„Dialóg s nepriateľom má zmysel. Ak potrebujete dôkaz z mäsa a kostí, tak je ním práve bývalý nácko Matej.“

S Fedorom sme si zapálili a začali sa zhovárať, čo sme za posledné dva týždne, odkedy sme sa nevideli, zažili. Nedávno sme boli spolu v Prahe, kde mi Fedor potvrdil, že na júlovom pochode Vrba-Wetzler Memorial bude aj on s Matejom. Presne s tým Matejom, s ktorým si už pätnásť rokov píše. Vyšli sme teda pred krčmu a dali sme si – ako vždy – poslednú cigaretu v živote. S nami išla von i jedna dáma, Peter Švec a jeden usmiaty chalan v mojom veku. Pýtam sa Fedora, kde je Matej. A on mi na to: „Pri tebe.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite