Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pišta Vandal Chrappa: Boh nám dal do života rómske dieťa, tak sme sa stali Rómami

.michal Oláh .spoločnosť

Čoho sa najviac bojíme pri adopcii rómskeho dieťaťa? S akými problémami musíme pritom počítať a čo najhoršie sa nám môže stať? Prečo sú rómske deti v detských domovoch menej chcené ako deti z majority? Má byť srdce pri výbere dieťaťa farboslepé?

Pišta Vandal Chrappa: Boh nám dal do života rómske dieťa, tak sme sa stali Rómami Archív Štefan Chrappa

budúci adoptívni rodičia túžia podľa jedného výskumu najčastejšie po modrookom blond dvojročnom dievčatku. Realita detských domovov je iná. Obýva ich mnoho detí s rôznymi zdravotnými problémami, neatraktívnym vekom či etnicitou. Najpočetnejšiu skupinu tvoria Rómovia.

Ich šanca na osvojenie je podľa riaditeľa OZ Návrat, Mareka Roháčeka, omnoho nižšia, ako u detí z majority. Dôkazom je dlhé čakacie obdobie zvyčajne niekoľkých rokov pri žiadosti o nerómske dieťa a podstatne kratšie obdobie niekoľkých mesiacov pri rómskom dieťati. 

Čoraz viac známych osobností sa pri adopcii rozhodlo, že ich srdce bude farboslepé. Jednou z nich je známy moderátor, rocker a autor knihy rozhovorov s Antonom Srholcom Bezdomovec z povolania Pišta Vandal Chrappa.

v detských domovoch žije vyše štyritisícpäťsto detí s priemernou dĺžkou pobytu približne štyri a pol roka. Medziročný počet osvojení sa pohybuje niečo nad stovkou. Tento trend je pre deti v ústavnej starostlivosti nepriaznivý. Napriek celkovému nárastu záujmu Slovákov o náhradnú rodinnú starostlivosť klesá podľa Roháčeka záujem o rómske deti napriek tomu, že sa nám celkovo rodí menej detí a pohodlne by sme popri jednom či dvoch deťoch vychovali ďalšie. Čo vás s manželkou doviedlo ku rozhodnutiu osvojiť si dieťa?   

Išli sme do manželstva s veľkými ambíciami. Sme kresťania, plánovali sme veľkú rodinu, kopu detí – koľko Pán Boh dá, v nedeľu kostol a slížikovú polievku. Deti však neprichádzali a nakoniec sme došli na rázcestie, kde boli dve možnosti. Ísť od seba a skúsiť šťastie s iným človekom, alebo zabojovať a slovami mystika: „Pochopiť, čo nám tým Boh hovorí“. 

„Keď sa človek zbaví predsudkov, tak mu to zmení celý život.“

Dnes je trend, že máme nekonečno možností, ale nie je to pravda. Možnosti sú len dve: budovať, alebo rúcať. Ak si povieš, že zostaneš bokom, že sa ťa to netýka, aj vtedy rúcaš. Dom, o ktorý sa nestaráš, spadne. Povedali sme si, že lepšou alternatívou je budovať, a nejako sme sa ocitli v Návrate. Mimochodom Návrat so svojím osobným prístupom, prípravou, ľuďmi a erudovanosťou, to bol prvý z darov, ktorý sme dostali na našej ceste. 

V prípravnom adopčnom procese padli otázky aj na Rómov, nakoniec sme mali aj stretnutie s krásnou a inteligentnou rómskou slečnou, ktorú si osvojili ľudia, ktorých si mimoriadne ctíme a zrazu mi to bolo aj trápne, že vôbec premýšľam v kategóriách Róm/Neróm. Nakoniec aj k nám prišlo dievčatko s rómskymi koreňmi.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite