Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo by sme mali učiť naše deti?

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Výskumníci z Oxfordskej univerzity odhadujú, že do dvoch desaťročí zanikne 47 percent súčasnej ľudskej práce vrátane mnohých manažérskych a kancelárskych činností.

Čo by sme mali učiť naše deti? Boris Nméth

ľudí nahrádzajú stroje, nielen vo fyzickej práci, ale aj v duševnej, napríklad v práve, medicíne či v poradenstve. Počítače sa rýchlo učia. Z obrovského množstva informácií, ktoré sa denne zbierajú, vedia rozpoznávať obrázky, zvuky, diagnostikovať choroby a vykonávať množstvo činností, ktoré boli kedysi vyhradené pre ľudí. 

Na druhej strane dnes pribúdajú ľudia, ktorí sa živia 3D tlačou, umelou inteligenciou, zmiešanou realitou, vertikálnymi farmami, digitálnymi dvojčatami alebo dronmi. Vznikli profesie ako nemocničný klaun, telechirurg, expert zjednodušovania, renovátor divočiny alebo manažér šťastia.

„Ľudia však potrebujú pokoj. Kto sa v práci nezastaví, ten ochorie.“

Mnohí rodičia si dnes kladú otázky, čo by sa mali ich deti učiť, aby sa v novom svete nestratili. Určite to nebude „bifľovanie“ a opakovanie informácií, ktoré exponenciálne narastajú. Nebude to ani príprava na prácu na automobilové linky. Technológie sa vyvíjajú exponenciálne a ľudia lineárne. Krok s technológiami teda držať nevieme – sú rýchlejšie, výkonnejšie, presnejšie. 

Väčšina ľudí nebude potrebovať ani viac technických znalostí. Stroje s nami komunikujú čoraz viac ako ľudia a prispôsobujú sa nám. Deti nosia vo vrecku výkonné počítače a na ich ovládanie nepotrebujú špeciálne kódy. Stačí prst a hlas. Stroje preberajú prácu „ľudských zdrojov“ a ľudské bytosti sa budú môcť rozvíjať predovšetkým v empatii, kreativite, ľudskosti, spolupráci a vzájomnej pomoci.

Mnohé nové technológie však nedoprajú ľuďom pokoj. Neustále na nás útočia, ponúkajú nám nové produkty a služby, stimulujú nás nákupom, výkonom v práci a kontrolujú nás. Ľudia však potrebujú pokoj. Kto sa v práci nezastaví, ten ochorie. Musíme sa naučiť využívať preto stroje tak, aby nám mohli priniesť viac času – pre seba a svoje rodiny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite