Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušné Slovensko Jána Gálika

.ján Gálik .spoločnosť .za slušné slovensko

Milá moja sociálna bublina, často sa na stretnutiach organizátorov bavíme o tom, či má zmysel robiť diskusie v kaviarňach, kde spolu všetci aj tak súhlasime.

Slušné Slovensko Jána Gálika Branislav Bibel/SITA

či spĺňajú happeningy proti fašizmu na festivaloch aj iný účel ako vzájomné potľapkanie sa po pleciach, a či to vlastne nie je strata času a energie. Na škodu to hádam nie je, ale, povedzme si otvorene, nestačí to.

Ak by som si mal vybrať slovné spojenie, ktoré odznieva v posledných rokoch najčastejšie, tak je to sociálna bublina. Bublina, kde sa zišli ľudia s podobným, či dokonca rovnakým názorom, bublina, kde sa problémy a riešenia dajú jednoducho pomenovať, bublina, do ktorej sa iný názor nedostane, a bublina, z ktorej sa tak často snažíme dostať von, väčšinou neúspešne.

„Problém sa začína, keď sa bubliny menia na tábory, ktoré o sebe síce veľa nevedia, ale sú ochotné sa aj pobiť. “

Nikto z nás sa nenarodí ako rasista alebo homofób. A ak by som vyrastal v iných podmienkach, je viac než prevdepodobné, že by som skončil v úplne inej bubline a čítal úplne iný časopis. Čo s tým? Ako z toho von? Empatia a osobný kontakt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite