Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď menej je viac

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Veľa diskutujeme o zdravom rozume a jeho nedostatku na rôznych miestach v spoločnosti. Riadiť podnik iba na základe empírie a „zdravého rozumu“, je však nemožné.

Keď menej je viac Boris Németh

v histórii sa pojem zdravý rozum používal hlavne ako spôsob myslenia, vychádzajúci z praktických skúseností. Sedliak rozumel prírode, rastlinám aj zvieratám, vedel správne zasiať aj zožať úrodu, mal praktické skúsenosti, ktoré sa odovzdávali z otca na syna. Pojem zdravý rozum bol teda čiastočne postavený do opozície k teoretickému vzdelávaniu, ktoré sa získavalo v škole. Aj dnes sa hovorieva, že ak niekto niečo vie, tak to robí, ak o tom vie iba rozprávať, tak to učí a ak o tom nevie vôbec nič, tak to riadi.

Ľudia často hovoria o tom, že sa zo spoločnosti vytratil zdravý rozum a myslia tým množstvo nezmyselných predpisov, ktoré vymýšľajú úradníci odtrhnutí od reálneho života. Aj v podnikoch existuje veľa smerníc a dokumentov, ktoré niekedy ľudí zamestnávajú tak, že im nezostáva čas na vlastnú prácu. Zdravý rozum sa niekedy vytráca aj z našich životov. Prestávame sa tešiť z toho, čo máme a nechávame sa strhávať do činností, ktoré nám prinášajú to, čo nepotrebujeme, napríklad nakupovanie zbytočných vecí, závislosť od obdivu a kariéry. 

Rovnako nebezpeční však môžu byť „samouci so zdravým rozumom“, ktorí ani nevedia, čo všetko nevedia.

Riadiť podnik iba na základe skúseností a „zdravého rozumu“ sa však nedá. V mnohých nástrojoch, ktoré dnes bežne používame, sú skryté zložité algoritmy, matematické modely a teoretické vzdelanie je dôležité. Nielen v technike a prírodných vedách. K porozumeniu mnohých javov vo svete okolo nás nám pomáha aj štúdium filozofie. Potrebujeme vzdelanie, ale nie „vzdelancov“ s rôznymi titulmi a certifikátmi, ktorí chcú riadiť veci a procesy a cítia sa nadradení nad „prostými ľuďmi“. Rovnako nebezpeční však môžu byť „samouci so zdravým rozumom“, ktorí ani nevedia, čo všetko nevedia. Pohŕdajú teóriami a plytvajú „zdravým rozumom“ na objavovanie toho, čo už dávno existuje.

menej je viac

Zdá sa, že žijeme vo svete, ktorý preferuje mať čoraz viac. Zákazníkov, objednávok, peňazí, zážitkov, úspechu a šťastia. Keď máme čoraz viac dobrého jedla a pitia, prejde nás chuť. A tí, čo mali pôst, hovoria, že im zachutila aj kôrka chleba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite