Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roger Scruton a umenie nesúhlasiť

.marína Gálisová .spoločnosť

Sociálne siete navodzujú dojem, že vypukla inflácia myšlienok, vyjadrení, hodnotení. Ako keby mohlo byť povedané či napísané čokoľvek, no nikto si to už nevšíma. Niekedy to vyzerá na taký malý koniec dejín – presnejšie, na koniec dejín myslenia.

Roger Scruton a umenie nesúhlasiť GARY DOAK/ALAMY/PROFIMEDIA Filozofa Rogera Scrutona v apríli odvolali z funkcie predsedu komisie pre urbánne plánovanie a architektúru v Británii – pre vyjadrenie jeho názorov na islam, Číňanov a Sorosa.

posledné týždne nás poučili, že toto vnímanie je omyl. Sledujeme obnovenú silu napísaného a povedaného, zreteľnú na dvoch príkladoch – jedným je Austrálčan v strednom veku Julian Assange, druhým starý Brit Roger Scruton. Whistleblower a filozof, ktorých osud poukazuje na to isté – že idey sú stále silné a slová majú aj svoje dôsledky.

Assangeov prípad bol globálny a venovali sa mu prakticky všetky médiá. Netreba donekonečna opakovať, čo urobil, azda len zosumarizovať, že kým jeho úmysly mohli byť cnostné, spôsob, akým narábal s informáciami, napokon často nahrával necnostným ľuďom tohto sveta. Prípad Rogera Scrutona je v niečom podobný, no nie taký globálny. Aj pozornosť, ktorú vyvoláva, sa lokalizuje najmä na britských ostrovoch a v časti starého kontinentu a USA. Samozrejme, význam Scrutonovho diela je globálny a nadčasový. Len tá najnovšia šarvátka o jeho reputáciu, ktorá stále doznieva, nepôsobí ani trošku veľkolepo. Je to skôr taká, s odpustením, malomestská historka – veľa však vypovedá o nás a našej ochote chrániť piliere civilizácie.

Tak si ju teda rozpovedzme.

bez diskusie niet slobody

Filozofa Rogera Scrutona koncom minulého roka britská vláda vymenovala do čela komisie, ktorá má na starosti urbánne plánovanie a architektúru v Británii. V apríli ho odvolali – v dôsledku rozhovoru, ktorý poskytol pre časopis New Statesman. Stačilo zopár kontroverzných vyjadrení a toryovská vláda, po lakte ponorená do brexitového chaosu, usúdila, že ďalší problém nepotrebuje.

Scruton sa nemienil dať zahnať do kúta a vysvetlil, že jeho odpovede redakcia vytrhla z kontextu. Konzervatívna tlač sa zhlukla na jeho obhajobu, ľavica proti nemu. George Eaton, ktorý s ním interview robil, sa odfotil s fľašou šampanského na oslavu toho, že bol hlavným nástrojom Scrutonovho vykopnutia, a fotku zverejnil na Twitteri. Neskôr sa za svoje správanie ospravedlnil.

Čo vlastne Scruton povedal? Šlo predovšetkým o tri témy. Jednou bolo slovo islamofóbia – Scruton tvrdí, že tento výraz uviedlo do obehu Moslimské bratstvo, aby ním nálepkovalo a znemožnilo každú kritiku islamu. Druhou témou boli „robotickí Číňania“ – Scrutonove citované slová zneli, že „každý Číňan je replikou iného Číňana“. A treťou témou bol George Soros – šlo o Scrutonovo vyjadrenie, že v Maďarsku je „Sorosovo impérium“. Najmä toto tretie zareže v ušiach človeka, ktorý sa považuje za demokrata, pretože takto zvyčajne „diskutujú“ autoritári typu Fica.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite