Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadanie vlastnej cesty

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Chceli by ste sa obliekať ako niekto druhý, bývať v dome, postavenom podľa predstáv cudzieho človeka alebo celý život opakovať slová a myšlienky, ktoré nie sú vaše?

Hľadanie vlastnej cesty PIXABAY.COM

chceli by ste žiť život niekoho druhého? Verím, že väčšina ľudí odpovie nie. Profesor Milan Zelený hovorí, že každý, kto nájde a prekliesni svoju vlastnú cestu, či už ide o podnik, službu, produkt, inováciu alebo myšlienku, obohatí svet aj seba. Naopak každý, kto použije, odkopíruje alebo prevezme cestu už prekliesnenú, svet ochudobní. Prečo nenecháme mladých ľudí hľadať si vlastnú cestu, na ktorej môžu objaviť veľa nového a užitočného pre seba i druhých?

Vidím bezmocných a frustrovaných ľudí, nadávajúcich na svet. Niektorí sa cítia obeťami svetovlády iluminátov a mimozemšťanov, iným stačí nadávať na miestnych politikov, kapitalistov, prípadne futbalových rozhodcov. Najviac mi je však ľúto tých, ktorí lamentujú nad premárneným životom. Aj vo firmách stretávam skupiny ľudí, ktorí kritizujú chyby v minulosti alebo ich obhajujú. Ale nič na tom nezmenia. Namiesto toho, aby urobili niečo pre budúcnosť, sú paralyzovaní minulosťou a vlastnou bezmocnosťou. 

V Biblii sú príbehy o tom, ako Ježiš uzdravil malomocných, slepých, chromých alebo vzkriesil mŕtvych. Aj medzi nami sú mnohí, ktorí síce žijú, chodia a vidia, ale v skutočnosti sú mŕtvi, bezvládni a slepí. Nemajú silu žiť svoj vlastný život, nájsť a prešliapať si v ňom svoju vlastnú cestu a vidieť okolo seba príležitosti na to, aby svojím talentom obohatili svet. 

„Všetko sa začína a končí v škole.“

Úlohou rodičov nie je vytyčovať a zametať deťom cestu. Ani učitelia im nemajú vtĺkať do hlavy informácie a poučky o živote a šéfovia správne praktiky a štandardy. Cesta každého z nás je iná a jej časť musí prejsť každý sám, bez pomoci druhých. Každý z nás dostal iné talenty a môže obohatiť svet niečím iným.„Pokiaľ nevštepíme našim deťom túžbu po originalite, individualite a vlastnej ceste, bude im vstup do novej, náročnej podnikateľskej a inovatívnej  spoločnosti zbytočne uzavretý,“ odpovedá Milan Zelený na otázku, čo je pri hľadaní vlastnej cesty naozaj dôležité. 

Podľa neho sa všetko začína a končí v škole. Nemusíme mať obavy z nedostatku plagiátorov, opisovačov a preberačov, lebo tých bude vždy viac ako dosť. Bude však nedostatok ľudí, ktorí niečo skutočne vedia. „Treba rozvíjať originalitu, inovatívnosť a podnikateľstvo. Najlepšie už od škôlky.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite