Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzdelávanie v rýchlom svete

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

O tom, aké zmeny v budúcnosti prinesie rýchlo sa meniaci svet, nebudú rozhodovať technológie a stroje, ale ľudia, ich vzdelanie a schopnosť spolupráce.

školy by nemali pripravovať žiakov a študentov na prácu vo fabrike, ale na život, v ktorom rutinné a opakované činnosti preberajú roboty a umelá inteligencia. Ľudia budú viac vymýšľať, tvoriť a dizajnovať nové veci, ale aj rozvíjať to, čo stroje nedokážu – empatiu, ľudskosť a lásku.

V minulosti sme sa v školách učili na príkladoch, projektoch a prípadových štúdiách. Bol to školský svet príkazov, poslušnosti a distribúcie informácií na princípe „zopakuj, čo som ti včera povedal a vykonaj, čo som ti prikázal“. Zažil som školský systém, kde bol učiteľ stredobodom v triede a nudným spôsobom sa snažil preniesť svoje znalosti na žiakov. Vyžadovala sa poslušnosť, opakovanie a memorovanie, interpretovanie a kopírovanie. Hľadalo sa, čo neviem a trestali ma za to. Cieľom bolo odstraňovať slabé stránky žiaka.

Dnes potrebujeme pripravovať deti na riešenie problémov, ktoré sú nové a na ich riešenie nemáme postupy a plány. Budeme ich učiť experimentovanie v meniacom sa prostredí. 

Nový svet škôl a práce je o kreativite, slobode, zodpovednosti, dostupnosti informácií a rozvoji znalostí. Dominuje mu heslo „nájdi si svoju rolu a úlohu, zober za ne zodpovednosť a presvedč nás o tom, ako dobre si to zvládol“. Nový svet potrebuje vzdelávací systém, ktorý pomáha žiakovi objaviť jeho talenty a rozvíjať ich, vedie žiaka k proaktivite, kreativite a hľadaniu nových riešení. Rozvíja v deťoch cit, dobro, rešpekt k druhým, trpezlivosť a húževnatosť. Vedie žiaka k tomu, ako sa učiť celý život a spolupracovať s druhými ľuďmi. Učiteľ je viac facilitátor, ktorý pomáha deťom objavovať okolitý svet a jeho princípy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite