Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súťaž sa skončí, život pokračuje

.juraj Šeliga .spoločnosť .za slušné slovensko

Zvolili sme si dvoch. Ktorých? V čase písania tohto textu nevedno povedať. No čaká nás ďalšia voľba. Pred týždňom som sa vrátil z cesty po Slovensku. Stretávali sme sa ľuďmi, aby sme im hovorili, prečo je dôležité ísť voliť.

Súťaž sa skončí, život pokračuje Martin Medňanský/SITA 17. marec 2019 Bratislava: Prezidentskí kandidáti Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová počas televíznej relácie Prezidentské voľby 2019

popri rozhovoroch na uliciach sme absolvovali dvanásť diskusií na tému, aký by mal byť budúci prezident, a to aj v kontexte udalostí marca minulého roka. 

Moderátor sa vždy (prekvapivo) pýtal: „Aký by mal byť prezident?“ Nakoniec, veď to sa pýtame všetci, akurát niektorí verejne, iní s priateľmi a niekto len sám seba. V čase vrcholiacej kampane nám kandidáti ponúkajú obraz seba ako toho, kto bude určite dobrý prezident a preto by mal byť prezident presne taký, aký je on či ona. Iste, veď o tom je volebná súťaž. Kampaň je súťaž, a aj táto súťaž sa, ako každá iná, skončí vyhlásením výsledkov. 

Zdá sa mi preto, že jedným z kritérií na nového prezidenta by mala byť schopnosť rozumieť tomu, že v nejakom okamihu sa naozaj môže stať prezidentom a súťaž sa skončila. Viem, javí sa to ako triviálne, ale ono to zas nie je malá vec, chápať to už počas kampane.

Koniec koncov, pozrime na slovník, kto sa ako vyjadruje, akú kultúru jazyka používa, nehovoriac o tom, aké témy komunikuje. Ktoré témy priorizuje a ako reaguje na kritiku. Kto sa ako snaží vyhrať nad svojimi súpermi a či vôbec dodržuje nejaké pravidlá hry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite