Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na protest v Bratislave prišli stovky stredoškolákov. Žiadajú vládu, aby prestala ignorovať klimatické problémy

.veronika Verešová .spoločnosť

Štrajky za budúcnosť klímy sa dnes uskutočnili v piatich slovenských mestách a v 106 krajinách sveta. Na štrajk v Bratislave prišli stovky stredoškolákov, ktorí dnes na protest vynechali vyučovanie.

Na protest v Bratislave prišli stovky stredoškolákov. Žiadajú vládu, aby prestala ignorovať klimatické problémy Branislav Bibel/SITA

vtedy pätnásťročná Greta Thunberg zo Švédska sa 20. augusta 2018 rozhodla vynechať vyučovanie a na protest sedieť pred švédskym parlamentom. Svojimi transparentmi upozorňovala na klimatické problémy. Vtedy ešte netušila, že spustí vlnu stredoškolských protestov za budúcnosť klímy po celom svete. Na Slovensku sa protesty uskutočnili v Bratislave, Košiciach, Žiline, Nitre a Liptovskom Mikuláši.

Organizátori bratislavského protestu boli prekvapení z počtu protestujúcich. Očakávali, že sa na štrajku zúčastní maximálne päťdesiat ľudí. „Sme tu pre našu budúcnosť a pre budúcnosť našej planéty, na ktorej žijeme. Všetci dýchame rovnaký vzduch a pijeme rovnakú vodu. Musíme si uvedomiť, že je čas spojiť sa a riešiť klimatickú krízu spoločne ako ľudstvo,“ začala svoj príhovor sedemnásťročná študentka z Bratislavy Sandra Bulla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite