Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Posledných dvanásť mesiacov

.táňa Sedláková .spoločnosť .za slušné slovensko

Posledných dvanásť mesiacov plynulo pre nás – občianske aktivistky a aktivistov (lebo nimi sme sa stali) – šialene rýchlo. Nikdy predtým som plynutie času nevnímala tak ucelene a zároveň citlivo.

posledných dvanásť mesiacov si predstavujem prepočty tých mesiacov na týždne, týždňov na dni a dlhé hodiny, ktoré zrejme podstupujú blízki tých, ktorých životy boli brutálne a zbytočne zmarené. Nechcem sa od ich rodín vzdialiť. Počujem, ako počas tohto roka okolo mňa rytmicky odbíjalo srdce či rovno dve. Nie, toto nie je pátos!

Posledných dvanásť mesiacov sa nedá vtesnať do lineárnych príbehov s učesanými zápletkami. Túžba po kontrole jednotlivca sa počas nich stala taká zbytočná ako urýchlené karikatúry hrdinov a obetí z námestí. Želaná podstata – prebratie zodpovednosti a využitie možností na tvorivú spoluprácu – je dnes dostupná každému. Mesiac čo mesiac hľadáme a tvoríme spolupracujúce siete, ktoré podnietila vražda a povzbudila sila občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko. Tieto siete žijú dynamicky a rozpínavo. Splodili nové dialógy, občianske debaty a iniciatívy, presnejšie a užitočnejšie volebné programy a plány, podporili ľudí v účasti na voľbách či v odborných zastupiteľských komisiách. Naše chyby a nezdary tieto siete zdokonalia a upevnia. Naštartovaný proces sa dá len sotva zastaviť. Nezastaví ho smiech cynizmu ani prospech a zloba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite