Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podvádzať, klamať a kradnúť sa nemá

.eva Lavríková .spoločnosť .za slušné slovensko

Myslím teraz často na učiteľov. Na to, čo ich pri práci motivuje, ale aj odrádza. Na radosti aj riziká každodennej práce s deťmi, s mladými. Je koniec prvého polroka, skúškové obdobie; učitelia majú čo robiť – a učenie je len zlomok učiteľských povinností.

Podvádzať, klamať a kradnúť sa nemá Element5digital/Unsplash

popri tom všetkom majú mať energiu, odhodlanie a chuť riešiť väčšie, principiálne témy. Pretože podstatná časť toho, čo momentálne vo verejnom priestore v súvislosti s učením či štúdiom rezonuje, je vec principiálna. Hodnotová a morálna.

Minulý týždeň sa mi prihodila istá drobná nepríjemnosť. Po zverejnení informácie, že pri nástupe na svoju súčasnú učiteľskú pozíciu som deťom do triedy doniesla množstvo vlastných kníh, lebo knihy sa majú čítať, ma istá mne neznáma pani so zjavnou nevôľou, hoc zrejme dobrým úmyslom, upozornila, že deťom núkam ezoterickú literatúru. Napriek mojej opakovanej prosbe o špecifikovanie (ezoterickú?! zaprvé nevím, co to je, a zadruhé mě to uráží) sa tento záhadný prípad vyriešiť nepodarilo – ak som údajne skutočne v oblasti práce s deťmi a detskej literatúry kompetentná, mala by som sama vedieť, čo má na mysli.

Mala som šťastie, v tejto nepodstatnej aférke sa za mňa postavilo nielen vedenie a kolegovia, ale aj sami (bývalí) žiaci a rodičia. Pachuť z dojmu, že nevďak svetom vládne, sa tak pomerne rýchlo pretavila do úprimnej vďačnosti, že moju prácu si predsa len mnohí vážia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite