Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Šeliga: Tento rok si dáme zabrať

.juraj Šeliga .spoločnosť .za slušné slovensko

Sedel som s kamarátmi v našej dedinskej krčme. V kúdoli dymu sa zjavil chlapík. Lokálny, smutný hrdina, akého má každá dedina. Nazvime ho Paľo. Prisadol si bez opýtania. 

Juraj Šeliga: Tento rok si dáme zabrať Diana Černáková/SITA

podľa výrazu tváre mal už v sebe pár borovičiek s pivom. Začal hovoriť. Najprv len tak, že tie farárove kázne sa nedajú počúvať, že je zima a že je dobre, že nasnežilo. Minulý rok bolo málo snehu, korene buriny nevymrzli a potom bolo treba stále „repu“ plieť. 

Medzičasom objednal kolo. Pripili sme si a zasmiali sa, či bol na štefanskej zábave. Že nie, vraj len samé „deti“ chodia, a to už nie je ako kedysi. Nato zvážnel: „Videl som ťa v televízore. Dobre si rozprával! Kto by to bol na teba povedal...“ Kamaráti sa začali smiať. Paľo pokračoval. „Dobre, že ste chodili na tie námestia, ale vieš, to nebude stačiť. Ja som štrajkoval, keď padal komunizmus, a pozri, kam sme to dotiahli.“ Rozhodil rukami a rozosmial sa. „Sluchaj ma, musíte im dať zabrať aj v novom roku.“ Žmurkol, kývol rukou, zvesil kabát a odišiel.

Paľo nespresnil, koho mal na mysli. Takéto stretnutia sú pre mňa malým zrkadlom našich aktivít. Niekto si povie, že dedinský hrdina rozpráva múdrosti po borovičke, to už mi je len za zkradlo. No aj toto potvrdzuje, že vo vzduchu je volanie po zmene a registruje ho naozaj široká spoločnosť: od intelektuálov až po smutných dedinských hrdinov. Zatiaľ to však nie je uchopené do praktickej, alebo ak chcete, politickej roviny. Námestia sú „len“ symbol a memento. Zoznam odstúpených alebo odídených spolu s výsledkami komunálnych volieb zas dôkaz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite