Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Upravil stanicu v Zemianskej Olči, prišiel o tom hovoriť do Bratislavy

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Samuel Janiš bol jeden zo žiakov Základnej školy v Zemianskej Olči, ktorí sa rozhodli revitalizovať miestnu železničnú stanicu. Do Bratislavy ho zavolali ako rečníka na konferenciu o urbanizme WhatCity. O projekte hovorí s mamou Dagmar, ktorá žiakov ako učiteľka viedla.

Upravil stanicu v Zemianskej Olči, prišiel o tom hovoriť do Bratislavy Marek Jančúch Samuel Janiš o svojom projekte hovoril na konferencii o urbanizme WhatCity.

vaša škola sa zapojila do projektu Roots and Shoots, ktorý vyzýva mladých ľudí na revitalizáciu okolia. Vy ste sa rozhodli obnoviť železničnú stanicu v dedine. Prečo? 

Samuel: S týmto nápadom prišla jedna deviatačka a všetci sme hneď súhlasili, keďže sme vedeli, aká je stanica zanedbaná. Mala porozbíjané okná, zvnútra aj zvonka bola počmáraná, na vonkajšom dvorčeku bola burina a smeti. Ľudia radšej čakali na vlak vonku, aj v zime. Už dlho neplnila svoju funkciu. Vlastne, ani si ju nepamätám čistú, odjakživa bola v zlom stave. 

ako ste teda začali? 

Samuel: Najprv sme si so spolužiakmi vypracovali projektový zámer, s ním sme požiadali o povolenie železnice aj starostu. Na začiatku sme sa báli, mysleli sme, že nám to nedovolia. Ale neskôr nás prišli navštíviť, aj prednosta, aj riaditeľ železníc, a podporili nás.

ako ste vlastne chceli stanicu revitalizovať? 

Samuel: Od Green Foundation sme dostali finančnú podporu. V projektovom zámere sme si vypísali, aké pomôcky na revitalizáciu stanice potrebujeme a vyrátali sme, čo koľko stojí. Tak, aby sme sa zmestili do rozpočtu. Rozhodli sme sa stanicu vymaľovať, obrúsiť lavičky a znova ich nalakovať. Starostka zo susednej obce nám darovala stoly a stoličky. V záhradke pri stanici sme vysadili skalky, kvety, hmyzí hotel, vtáčie búdky. Dovnútra stanice sme dali aj knižnicu a doteraz sa tam knihy naozaj obmieňajú – ľudia si ich nielen berú do vlaku, ale prinášajú aj ďalšie. 

Železničná stanica v Zemianskej Olči po revitalizácii. Dagmar JanišováŽelezničná stanica v Zemianskej Olči po revitalizácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite