Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K čomu viesť naše deti?

.pavol Koprda .spoločnosť .za slušné slovensko

Táto otázka je dnes aktuálna viac než kedykoľvek predtým, odpovede na ňu sa však často značne líšia. Nezisková organizácia P-MAT sa dlhodobo venuje neformálnemu vzdelávaniu mládeže v oblasti matematiky a fyziky.

K čomu viesť naše deti? ilustračný obrázok/pixabay.com

bol horúci júlový deň a spolu s mamou som v Trnave čakal na vlak. Mal som jedenásť rokov a ešte som netušil, akým zásadným spôsobom ma tento deň ovplyvní. Keď vlak konečne dorazil, v jednom z okien som pohľadom našiel, čo som hľadal – tabuľku s nápisom P-MAT. Rozlúčil som sa s mamou, zobral si veci a pri nastupovaní som si pomyslel: „Ja som asi naozaj divný, keď idem dobrovoľne v lete na matematický tábor!“ Vtedy som ešte nevedel, že sa vydávam nielen na cestu na letný tábor, ale nevedomky robím aj jeden z prvých krokov po ceste, ktorá mi ukáže dôležitosť kvalitného vzdelania, privedie ma k množstvu zmysluplných aktivít, a na ktorej stretnem ľudí s pevným charakterom.

Dnes som o trinásť rokov starší a už nie som účastníkom táborov, ale som zodpovedný za celkové vedenie neziskovej organizácie P-MAT. Spolu s asi stovkou stabilných dobrovoľníkov, prevažne stredoškolákov a vysokoškolákov, sa venujeme deťom so záujmom o matematiku a fyziku.

Práve stojím vo veľkej miestnosti v Bratislave, kde viac než 350 základoškolákov v štvorčlenných tímoch rieši zaujímavé logické a matematické úlohy. S každou vyriešenou úlohou nadšene bežia za organizátorom, ktorý im za to umožní pohnúť ich figúrkou na hracom pláne, a tak si zmerať sily s ostatnými tímami. Touto hravou formou deti rozvíjajú svoje logické, kreatívne aj kritické myslenie, a tiež sa učia spolupráci v tíme. Verím, že tieto deti dnes – podobne ako ja pred trinástimi rokmi – začínajú svoju vlastnú cestu za kvalitným vzdelaním.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite