Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žijeme v zahraničí, no neodišli sme

.veronika Jankovičová .spoločnosť .za slušné slovensko

Momentálne žijem v Belgicku, je nás tu asi 4 000 Slovákov. Na Slovensku mám svoje zázemie, chodievam sem pravidelne, žijú tu moji rodičia a príbuzní. Svoju krajinu milujem, aktívne sa o ňu zaujímam a podrobne sledujem všetky udalosti a správy.

tento rok je pre Slovensko veľmi smutný. Priniesol veľa nepekných udalostí, ktoré ma trápia a znepokojujú. Udalosti naberajú neustále na obrátkach, a pôsobí to až surreálne, čo všetko sa u nás za posledné mesiace prihodilo. Imidž Slovenska je poriadne poškodený, racionálne sa ani nedá vysvetliť, ako hlboko sme padli, keď sme sa vďaka všetkým tým udalostiam zaradili na spodné priečky krajín vyspelej Európskej únie. 

Zdá sa mi, že sa k nám vrátili mečiarovske časy: korupcia, únos a vražda na objednávku, neustále útoky na prezidenta, už chýbajú len legendárne flašíkovské hodiny pred Prezidentským palácom.

Nič z toho nenecháva ľahostajnými ani Slovákov v zahraničí. Preto sme sa pridali úplne spontánne k iniciatíve Za slušné Slovensko, zmobilizovali sa a zorganizovali najprv pietne zhromaždenia a neskôr protestné pochody. Mladý bruselský Slovák Adam Šebesta, jeden z organizátorov pietnej spomienky a protestov, hovorí: „Generácia narodená okolo roku 1989 pocítila úzkosť a hnev úplne spontánne, hneď, ako bolo jasné, že išlo o násilnú smrť dvoch čestných mladých ľudí. Stratili sme aj posledné zvyšky naivity, že na Slovensku sa situácia výrazne zlepšila oproti obdobiu vyčíňania mafie v 90. rokoch. Tá vražda bola odkazom celej generácii mladých ľudí, ktorá chcela veriť v lepšiu budúcnosť Slovenska. Dostali sme jasný odkaz od predstaviteľov štátu: ak si poctivý a veríš v ideály a spravodlivú spoločnosť, dostaneš guľku do hlavy.“

Vyzvali sme slovenskú vládu a orgány zodpovedné za vyšetrovanie vraždy, aby vytvorili medzinárodný vyšetrovací tím (čo sa aj neskôr podarilo), kontaktovali sme poslancov Európskeho parlamentu, na ktorých sme apelovali počas aprílového hlasovania za rezolúciu na ochranu novinárov a dva body z našej výzvy sa do rezolúcie aj dostali. Nedávno sme sa stretli s druhou delegáciou europoslancov, ktorí prišli na Slovensko v rámci monitorovacej misie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite