Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyspievaná nezávislosť

.michal Novota .spoločnosť .sto rokov československa

Medzi budovami, v ktorých sa zrodila americká nezávislosť, sme našli sochu anonymného muža s parochňou a zvitkom papiera v ruke. Pod sochou sa nachádza jednoduchý nápis: „The Signer“.

Vyspievaná nezávislosť BORIS NÉMETH Máj 2018 Annapolis, Maryland, USA: Príslušníci amerických námorných síl v typických bielych uniformách sledujú lode neďaleko svojej základne.

borisovi sa popletú písmená v anglickom nápise a so šibalským úsmevom dodá: „To bude asi spevák.“ Pozeráme sa na sochu, potom na seba. Ten zvitok v ruke naozaj vyzerá ako mikrofón a neznámy hrdina ako spevák vo vrcholnej tónine nemej árie. Zhodneme sa na tom, že nejaký americký sochár tu v srdci Filadelfie z vďačnosti zvečnil otca zakladateľa, ktorý Deklaráciu nezávislosti nepodpísal, ale odspieval. „Možno to bol nejaký negramotný Slovák,“ rehoceme sa už obaja. Nemusel to byť celkom žart. Prvé hlavné mesto americkej federácie bolo miestom prvej slovenskej kolónie v USA, hoci sa ním stalo oveľa neskôr, než zaschol atrament na americkej Deklarácii nezávislosti z júla 1776.

Do Filadelfie sme prišli z Washingtonu D.C. Panorámu súčasného sídla federálnej vlády dotvára netradične špicatá veža na kopci v pozadí. Nepasuje sem, architektúrou by skôr zapadla niekam do stredného Talianska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite