Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak to nie je politická kauza, čo je ňou?

.karolína Farská .spoločnosť .za slušné slovensko

Súčasná vládna koalícia už historicky nereprezentuje „len“ koalíciu, počas ktorej zavraždili investigatívneho novinára. Medzinárodným únosom a vraždou sa priamo zaraďuje za vládu Vladimíra Mečiara a jeho posluhovačov.

Ak to nie je politická kauza, čo je ňou? Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v interiéri vládneho špeciálu, v ktorom bol unesený vietnamský občan.

nedávno sme spoločne s Jurajom navštívili redakciu, pre ktorú písal Ján Kuciak. Po príchode do jednej z konferenčných miestností sa pred nami zjavila stena tvárí. Bolo to mrazivé. Boli tam všetci. Premiér, niektorí bývalí aj súčasní ministri, kontroverzní podnikatelia, ľudia spájaní s organizovaným zločinom a mafiou.

V redakcii nám povedali, ako k nim počas prvých týždňov po vražde chodili novinári a štáby z celého sveta. Keď spomínanú mapu tvárí uvidel novinár z Japonska, začal sa smiať. Nedokázal tomu uveriť. Naozaj existujú podozrenia, že vládna moc mala tak blízko k zločinu? Ako to, že neodišli z parlamentu a verejne sa neospravedlnili? 

„Nemáme na výber. Nemôžeme prestať.“

Japonský novinár nenarážal na trestnoprávnu zodpovednosť. Nemôžeme vynášať súdy a suplovať úlohu iných orgánov v štáte. Je dôležité, aby sa všetky kauzy a samotná vražda legitímne a spravodlivo vyšetrili. Nečudo, že mu to prišlo neuveriteľné. Prišiel z krajiny, kde vysoko postavený politik odstúpil pre použitie pracovnej kreditnej karty na zaplatenie nákupu v supermarkete.

zlyhanie na plnej čiare

Ak by sme hľadali príklady vyvodenia takej zodpovednosti na Slovensku, nebol by to dlhý zoznam. Najznámejšie prišli práve v marci tohto roku. Neprišli samy od seba. Krajina sa musela spojiť na najmasovejších zhromaždeniach. Dnes nám cez sociálne siete hovoria, ako sme platení zahraničím a že chceme destabilizovať štát. V tých správach plných nenávisti a šírenia strachu nie je ani kúsok sebareflexie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite