Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela prvá dáma lámajúca bariéry

.michal Oláh .spoločnosť

V stredu 1. augusta nás vo veku 84 rokov opustila 1. dáma obhajoby práv ľudí so zdravotným postihnutím, lekárka Mária Orgonášová. Podobne ako Anton Srholec si na poslednú rozlúčku tiež nepriala kvetinové dary.

Zomrela prvá dáma lámajúca bariéry Robert Tappert/SITA

pred dvoma rokmi zomrel priekopník pomoci ľuďom bez domova na Slovensku Anton Srholec, ktorého tento týždeň nasledovala priekopníčka pomoci zdravotne postihnutým, o päť rokov mladšia Mária Orgonášová.  Rovnako ako otec Srholec aj po osemdesiatke neúnavne bojovala za práva ľudí na okraji spoločnosti. Pri našom poslednom stretnutí v 83 rokoch, v ktorom sa zaujímala o pomoc zdravotne postihnutým bezdomovcom, sa po zistení ich situácie tak rozčúlila, že hneď chcela ísť priamo k ministrovi práce so žiadosťou o prijatie a okamžité riešenie oddlženia týchto ľudí. Zastavil ju až môj prísľub, že bezdomovcom s oddlžením pomôžem ja. 

Poznal som ju ako láskavú a zároveň vtipnú a praktickú ženu. Nikdy neoddychovala. Učila tiež na Lekárskej fakulte UK a neskôr na VŠZaSP sv. Alžbety, kde som sa s ňou na chodbách ako kolega stretával. Často sa mi posťažovala, že dnešní študenti toho moc nevedia a pustí ich cez skúšku až keď jej dokážu ozajstný záujem o človeka.  

„Maruška Orgonášová bola v prvom rade žena s veľkým srdcom. Chápavá, tolerantná, láskavá. Bola taktiež skvelá odborníčka - múdra, nesmierne trpezlivá a vytrvalá. Obdivovala som, ako roky neprestávala bojovať za práva a dôstojný život pre ľudí so zdravotným postihnutím,“ hovorí Jana Žitňanská, europoslankyňa a členka výboru pre sociálne veci a zamestnanosť EP.

„Prostredníctvom asociácie pomohla množstvu ľuďom so zdravotným postihnutím vrátane ich rodín.“

„Napriek pokročilému veku a aj zdravotným ťažkostiam neúnavne klopala na dvere ministerstiev, aby opakovane prednášala svoje návrhy, riešenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite