Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Horšie než omyl

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

V posledných dvoch dekádach sa veľa písalo o nových a budúcich bezpečnostných hrozbách, rastúcej rentabilite a vynachádzavosti terorizmu či o nových druhoch bojísk. Dnes k tomu pribúdajú rastúce obavy z ohrozenia zastupiteľských demokracií po celom svete.

Horšie než omyl VIKTOR TOLOCHKO/PROFIMEDIA Vodca motorkárskeho gangu Noční vlci Alexander Zaldostanov na verejných zhromaždeniach nielen rád vystupuje, ale ešte radšej cituje z textov, ktoré sa hemžia antidemokratickými, protizápadnými a rasistickými narážkami.

do života neskoromodernej spoločnosti sa dá zasahovať vysoko disruptívnym spôsobom. Napredovanie civilizácie so sebou nesie aj napredovanie v kapacitách, ktoré jej nepriatelia môžu použiť proti nej samej. Vysoko komplexné vzťahy a koncentrácia hodnôt v rámci čoraz hustejších a zložitejších infraštruktúr sú zdrojom sily aj jej zraniteľnosti. Aj neveľký, no presne cielený zásah do tohto zložitého tkaniva môže mať podobné následky, ako keď bodnutie leukotómom paralyzuje mozgové centrá či pretne nervové spojenia.

nezvládnutá zložitosť a falošní proroci

Zložitú spoločenskú situáciu nijako neuľahčuje fakt, že táto zložitosť rastie rýchlejšie, než sme ju schopní dostatočne reflektovať. Dysfunkcie, nespokojnosť, krízové stavy tohto zložitého systému sa môžu následne javiť ako nepochopiteľné zásahy tajomných síl nespravodlivo rozdeľujúcich šťastie a nešťastie, a niet sa čomu diviť, ak sa takým javom následne začnú prisudzovať rôzne fantastické vysvetlenia. Napríklad v podobe rôznych svetovládno-konšpiračných bludov alebo extrémnych ideológií, ktoré z týchto fantázií vyvierajú s potenciálom masových hnutí. 

Teroristi aj tyrani majú k dispozícii alebo s pomocou svojich dvorných intelektuálov-propagandistov dokážu vytvárať dômyselné a psychologicky zvodné ideologické ospravedlnenia pre svoje lotroviny, ktoré zároveň fungujú ako odpoveď na nezvládnuté, nepochopené a aj vymyslené problémy. Tieto systematické ilúzie dokážu predstierať vedecký charakter. A kto by sa dnes odvážil odporovať „vedeckým zisteniam“? Je možné namietnuť, že nejeden dnešný extrémista sa namiesto vedy odvoláva na vieru. No táto „viera“ je rovnako falšovaná ako tamtá „veda“. V skutočnosti ide o špecifické, agresívne podoby gnózy s mocenskou ambíciou. Údajní exkluzívni nositelia dokonalého, všetko vysvetľujúceho, spásonosného poznania (aké nie je ani v kompetencii vedy, ani v kompetencii viery!) si na tomto základe nárokujú neobmedzenú moc nad inými ľuďmi. A k tomu pridajme aj právo označovať iných za smrteľných nepriateľov, stelesnené zlo, škodcov, ktorých treba vyhubiť. Následky sú známe. Každodenne k nim pribúdajú nové desivé demonštrácie toho, čo sa deje so svetom, v ktorom sa falošní proroci rozhodnú realizovať svoje morbídne snové predstavy.

hybridná vojna napĺňa obavy

Ak sa v 90. rokoch aj bezprostredne po roku 2001 úvahy o kybernetickej vojne pohybovali viac na rovine obáv a špekulácií o doposiaľ nerealizovaných možnostiach budúcnosti, dnes sme o poriadny kus ďalej. Hoci to niektorí z nás stále odmietajú brať na vedomie, nové možnosti sa už realizovali v masovom meradle. Nedávno nám do zoznamu jazykových symbolov vyjadrujúcich nové skúsenosti na hranici politiky, vojny a technológie pribudol ďalší výraz: „hybridná vojna“. V tomto fenoméne sa vyjavujú pozoruhodné súvislosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite