Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za slušné Slovensko: Je pred nami veľa výziev

.lukáš Füle .spoločnosť .za slušné slovensko

Pondelok, je asi osem hodín ráno, prebúdzam sa a tradične listujem fejsbúk. „Na Slovensku zavraždili novinára!“ prebehnem správu a pokračujem ďalej. Lúpež? Prepadnutie? Afekt? Hoax?

Za slušné Slovensko: Je pred nami veľa výziev JOZEF JAKUBČO/SME/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Z milióna na stolíku sa stal symbol mocenskej arogancie. Je na Sloven sku pri tomto geste možné očakávať vyvodenie politickej zodpovednosti?

napadlo mi všetko, len nie to, čo sa naozaj stalo. Ľahol som si a pokračoval v letargii, škola mi začínala až o niekoľko hodín. Keď som sa prebral druhýkrát, uvedomil som si, že sa niečo zmenilo, môj fejsbúk bol hluchý na hocijakú inú správu, ako bola táto: „Na Slovensku zavraždili novinára aj s jeho snúbenicou.“ Vstávam z postele, zbehnem po schodoch, zapínam spravodajskú televíziu a vidím v nej bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a jeho slová mi ostanú navždy vyryté v pamäti: „Motív vraždy pravdepodobne súvisel s jeho prácou.“  

prebudenie

Asi naivne som si myslel, že táto odvrátená stránka našej krajiny je už preč. Že časy zastrašovania a diskreditácie novinárov a iných slušných ľudí, sú za nami a budú len symbolom rokov, v ktorých som sa narodil. Že z povolebnej letargie nás raz za čas prebudí nejaká kauza, že lepšieho prezidenta vystrieda ten horší a naopak. Ale hlavne som si myslel, že statočnosť ľudí, ako bol aj Róbert Remiáš, už nebude treba, veril som, že týchto hrdinov si už budeme len s úctou pripomínať. Bohužiaľ, Ján a Martina ostanú navždy len v spomienkach svojich priateľov a blízkych.

Dali sme sa uchlácholiť jadrom Európskej únie a pocitom, že nič nedokážeme zmeniť. Až vražda dvoch mladých ľudí nás konečne zobudila. Janov článok bol zrkadlom našej politiky a politika je zrkadlom našej spoločnosti. Bohužiaľ, on ako prvý a ostáva nám dúfať, že posledný novinár musel obetovať za slušnejšie Slovensko svoj život. A pri tom Ján neodhalil vo svojich článkoch niečo, o čom by sme nepočuli, alebo to aspoň netušili. Podvody s DPH, pozoruhodné podmienky čerpania agrodotácií, protekcia na najvyšších miestach, playgirl Trošková. Len Ján mal talent pospájať verejne dostupné informácie, dodať im súvislosti, prepojiť to všetko a napísať – a to ho pravdepodobne stálo život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite