Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ledva sa zrodila, už umiera. Ako zachrániť najmladšiu krajinu sveta?

.matúš Dávid .spoločnosť

Vypaľovanie dedín, tisíce ľudí na úteku a neprehľadný boj o moc. Južný Sudán ešte nezažil obdobie pokoja ani stability a teraz ho čaká ďalšie kritické leto. Občianska vojna a extrémna chudoba požierajú základy mladého štátu Afriky. Mieni sa svet opäť len prizerať humanitárnej katastrofe?

Ledva sa zrodila, už umiera. Ako zachrániť najmladšiu krajinu sveta? archív Ľuboša Fellnera Trest v škole v utečeneckom tábore v hlavnom meste Južného Sudánu Juba.

rodiny s deťmi utekajú pred etnickými čistkami a znásilňovaním. Opúšťajú domovy, majetky či posledné zásoby jedla a hľadajú útočisko v buši, niekde v hustejších porastoch. Až neskôr si uvedomia, že tým nič nevyriešili, iba uviazli medzi dvoma frontovými líniami. Tak opisuje beznádej v severnejších oblastiach Južného Sudánu Giorgia Brownová z medzinárodnej zdravotníckej organizácie Lekári bez hraníc. Na vlastné oči sleduje, ako každý deň tisíce ľudí strácajú prístup k vode a nevyhnutnej pomoci. Na ropu bohatý štát zasiahla ďalšia vlna násilia medzi africkými kmeňmi. Najkrvavejšie sú boje Dinkov a Nuerov, dvoch odvekých nepriateľov, ktorí si nerozumejú ani slovo. Pred ich útokmi často nie sú chránené ani zdravotnícke strediská s bielymi vlajkami. Humanitárna organizácia Oxfam medzitým varovala medzinárodné spoločenstvo pred dosiaľ najväčším hladomorom v Južnom Sudáne. Ako sa ukazuje, nejde o planý poplach. 

Medzinárodná pomoc naozaj dlhodobo viazne a smrteľný hlad už hrozí viac ako piatim miliónom ľudí. Teda takmer polovici obyvateľstva. V prvom štvrťroku 2018 pritom dostalo pomoc ešte menej ľudí ako v predchádzajúcich obdobiach. S extrémnou chudobou, nedostatkom jedla a liekov, sa v Južnom Sudáne už vyše osem rokov stretávajú aj pracovníci slovenskej humanitárnej a zdravotníckej organizácie MAGNA. Popri záchrane ľudských životov, do ktorej sa púšťajú aj v tých najnebezpečnejších situáciách, zároveň pozorujú, ako sa vláda s opozíciou nevedia dohodnúť na mieri. 

Väzni v centre hlavného mesta Južného Sudánu Juba zametajú chodníky.archív Ľuboša FellneraVäzni v centre hlavného mesta Južného Sudánu Juba zametajú chodníky.

„Najskôr treba pomôcť tým, ktorí sú najviac ohrození – novorodenci, deti, tehotné ženy či starí ľudia trpiaci hladom,“ vymenúva krátkodobé, no pre záchranu ľudských životov nevyhnutné riešenia zakladateľka a operačná riaditeľka organizácie

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite